Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. Szeptember 11. 07:17, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Új típusú diákhitelt javasol Matolcsy

Új típusú diákhitelt javasol Matolcsy

Új típusú diákhitelrendszert dolgozott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Annak érdekében, hogy a jövőben bevezetendő, a jelenlegi költségtérítéses képzésnél drágább önköltséges képzés is elérhető legyen minden egyetemistának, családi helyzetétől függetlenül.A Magyar Nemzet úgy tudja, a visszafizetés megkönnyítésére a kamatok egy részét az állam vállalná át a hallgatóktól.

A Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium a Diákhitel Központ II. létrehozására tesz javaslatot a kormánynak a jelenlegi rendszer fenntartása mellett. A Magyar Nemzet úgy tudja, az új kölcsönt a várhatóan már a következő tanévben bevezetendő önköltséges képzésben tanuló diákok vehetnék igénybe a képzési költségük kifizetésére. A lap információja szerint a tárca által elkészített tervezetről vasárnap tárgyal a kormány.

Ismeretes: a készülő új felsőoktatási törvény legutóbbi koncepciója a Széll Kálmán-terv alapján a jövőben kétféle finanszírozású képzést engedélyezne: az államilag finanszírozott, ingyenes tanulási formát és az önköltséges képzést - emlékeztet a lap. Fokozatosan megszüntetnék viszont a jelenlegi költségtérítéses képzést, amelyben a hallgatók költségeiknek csak egy részét fizetik meg. Az önköltséges képzésben ezzel szemben a hallgatóknak a teljes képzési költséget meg kell fizetniük.

Az újfajta diákhitel kizárólag azok számára igényelhető, akik önköltséges képzésben tanulnak. A gazdasági tárca tehát annak érdekében javasolja a Diákhitel Központ II. létrehozását, hogy minden hallgatónak esélye legyen részt venni ebben a típusú képzésben, anyagi helyzetétől függetlenül.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: diákhitel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.