Városlista
2024. június 24, hétfő - Iván

Hírek

2012. Március 06. 14:07, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Újabb gázvezetéket robbantottak fel

Újabb gázvezetéket robbantottak fel

Ismét felrobbantották az egyiptomi Sínai-félszigetről Izraelbe és Jordániába vezető földgázvezetéket. Egy éven belül ez volt a tizenharmadik akció – közölték egyiptomi biztonsági források.

Hat fegyveres helyezett el két, egymástól 15 méterre lévő ponton robbanóanyagot a Sínai-félsziget északi részén, el-Aris várostól 15 kilométerre nyugatra. Szemtanúk beszámolója szerint a két hatalmas robbanást követően kigyulladt a vezeték, a lángnyelvek 50 méteres magasságba csaptak fel. Február 5-én szintén el-Aris közelében hasonló merényletet hajtottak végre a földgázvezeték ellen, s a javítási munkálatok befejeztével csak a múlt héten indultak újra a szállítások.

Noha az egyiptomi hatóságok újabb és újabb intézkedéseket tesznek a biztonság fokozására, az utóbbi egy év alatt már tizenháromszor robbantották fel a gázvezetéket. A merényletek elkövetője egyszer sem jelentkezett. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot és más iszlamista honlapokat figyelő SITE csoport közölte, hogy egyes csoportok arra ösztönzik az iszlám radikálisokat, támadják meg az Izraelbe vezető egyiptomi gázvezetéket.

Izrael földgázszükségletének 43 százalékát Egyiptomból szerzi be. Jordánia helyzete még rosszabb: az áramtermelő erőműveinek alapanyagául szolgáló földgáz 80 százaléka érkezik Egyiptomból. Az állandó szabotázsakciók miatt a gázvezeték izraeli ága tavaly júliustól novemberig nem is üzemelt, s emiatt több tízmillió dolláros kár érte Izraelt, mert jóval drágább alapanyagból – szénből és kőolajszármazékokból – kellett áramot termelnie.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén