Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. November 14. 14:42, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Újabb lehetőség kerülhet a Ház elé a zsebszerződések kiszűrésére

Újabb lehetőség kerülhet a Ház elé a zsebszerződések kiszűrésére

A kormány ma tárgyalja, így nemsokára az Országgyűlés elé kerülhet az a javaslat, amely lehetővé teszi, hogy a zsebszerződések kiszűrése érdekében be lehessen tekinteni a földhivatali adatbázisokba - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője szerdán Mosonmagyaróváron.

Szabó Balázs a zsebszerződésekkel szembeni küzdelem céljából létrehozott tárcaközi bizottság kihelyezett ülésén emlékeztetett arra: korábban a nyugati határ mellett fekvő négy megye adatbázisaiba kívántak betekinteni, de Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke jelezte, a hatályos szabályok alapján erre nincsen mód.
Budai Gyula, a tárca parlamenti államtitkára jelezte: ez a téma az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény módosításaként kerül majd az Országgyűlés elé. Hangsúlyozta: nem az ingatlant szabályosan megszerzők, hanem a kifejezetten jogellenes módon eljárók ellen kívánnak fellépni.
Ezt kérte Michael Zimmermann budapesti osztrák nagykövet is, jelezve: nem a zsebszerződések ügye miatt jött el az ülésre, hanem azon uniós polgárok - köztük honfitársai - érdekében, akik a szabályoknak megfelelően eljárva szereztek magyar termőföldet.
Hangsúlyozta: fontos, hogy ezeknek az embereknek az esete ne kerüljön egy kalap alá a zsebszerződés-kötőkével, valamint hogy ne akadályozzák őket jogaik gyakorlásában, a zavartalan működésben.
Répássy Róbert igazságügyi államtitkár az ülésen arról beszélt, három irányban kívánnak lépéseket tenni a zsebszerződések ügyében. Ennek egyik eleme, hogy a jövő nyáron hatályba lépő új büntető törvénykönyv tartalmazza a termőföld jogellenes megszerzésének tilalmát; ez nem visszamenőleges szabály, de szankcionálja a jogellenes szerződéseket.
Másodikként az ügyészség azon jogát említette, hogy - közérdekből eljárva - felléphessen az ilyen szerződések semmissége érdekében, harmadikként pedig azt, hogy a visszavételt jogi úton el lehessen érni, azt azonban ne lehessen bíróságon kikényszeríteni, hogy a zsebszerződésekbe foglalt vételárat vissza lehessen fizettetni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.