Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. December 05. 16:19, kedd | Belföld
Forrás: mti

Januárban lesz látható a Mária Terézia film

Januárban lesz látható a Mária Terézia film

Januárban mutatják be a közmédia Duna csatornáján a magyar, a szlovák, a cseh és az osztrák közmédia közös készítésű, Mária Terézia mini sorozatát

– hangzott el a film – hétfőn a pozsonyi várban tartott – beharangozó sajtótájékoztatóján. A kétrészes film – amelyet Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából készítettek – az uralkodó fiatal éveit mutatja be. A film az első olyan nagy volumenű filmes alkotás, amelyet a négy ország közmédiája, az MTVA, a szlovák RTVS, a cseh CT és az osztrák ORF közösen készített.

A Mária Terézia mini sorozatot Mirka Zlatníková forgatókönyve alapján az Amerikában élő, temesvári születésű Robert Dornhelm rendezte. A cseh közmédia kezdeményezése alapján, négy köztévé közös finanszírozásában készült film főszerepét az osztrák Marie-Luise Stockinger alakítja, ám a történelmi drámában cseh, szlovák és magyar színészek is szerepet kaptak, köztük Tenki Réka, Nagy Ervin és Adorjáni Bálint is. A kétrészes filmet idén tavasztól őszig forgatták, főként csehországi helyszíneken, de részben Pozsonyban, Bécsben és Toszkánában is.

A film pozsonyi beharangozó sajtótájékoztatóján a rendezőn és a szereplőgárda jelentős részén kívül a négy ország közmédiájának vezető képviselői is részt vettek.
Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója beszédében a régió közmédiáinak sikeres együttműködését emelte ki. Rámutatott: a négy nemzetnek közös a múltja, keresztény kultúrája a közmédiának pedig az is a feladata, hogy ezt a közös múltat bemutassa.

A film magyarországi elő bemutatójára december 18-án a Magyar Rádió márványtermében kerül sor, az alkotást a közmédia Duna csatornája januárban tűzi műsorára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.