Városlista
2022. december 5, hétfő - Vilma

Hírek

2012. Február 09. 13:32, csütörtök | Sport
Forrás: mno.hu

Jégdráma zajlik Hollandiában

Jégdráma zajlik Hollandiában

Szerda este Hollandia apátiába zuhant.

Fő műsoridőben jelentették be, hogy a kedvező várakozások dacára vasárnap mégsem rendezik meg a világszerte népszerű hosszú távú korcsolyaversenyt, a tizenegy fríz várost érintő Elfstedentochtot.

Minden évben, amikor télen tartósan hidegre fordul az idő, Hollandiában központi témává emelkedik, hogy megrendezik-e az Elfstedentochtot. A korcsolyamaraton már napok óta uralja a holland médiát, a lapok címoldalukon foglalkoztak az eseménnyel. Megszólalt többek között Vancouver olimpiai bajnoka, Mark Tuitert, aki elárulta, nagyon készül a versenyre, de válogatott társai közül olyan is akadt, aki kijelentette, az Elfstedentocht számára fontosabb, mint a világbajnokság. Wiebe Wieling, a Tizenegy Fríz Város Szövetségének elnöke szerda este azonban lehűtötte a kedélyeket: a hét végére várható enyhülés miatt elmarad a vasárnapra tervezett viadal.

Hollandiában nemzeti sport a korcsolya. Ha az írásos kútfőknek csak kételkedve akarnánk, a szemünknek csak hihetünk: már a 16. századi németalföldi festők is megörökítették, amint a polgárok telente a befagyott csatornákon korcsolyáznak. A szabadidős tevékenység és a professzionális sport napjainkban szerves egységet alkot, a narancssárga mezesek uralják a nemzetközi mezőnyt.

Az Elfstedentocht gyökerei meseszerűek. Egy vers arról regél, volt egyszer egy bátor legény, bizonyos Pier Bolswardból, aki 1749-ben korcsolyával egy nap alatt bejárta Frízföldet. Az emberek ezt hitték is, meg nem is, mígnem 1899-ben száz lelkes ifjú úgy döntött: próbára teszik magukat és a regét. Sikerrel jártak, miután a frízek elhatározták, hogy versenyt szerveznek a vállalkozó kedvű embereknek. Az első viadalra 1909-ben került sor, amit csupán másik tizennégy követett, a legutóbb 1997-ben rendezték meg, mert hát a jég elengedhetetlen feltétele a versenynek.

A hagyomány ugyanis mindennél fontosabb, csak az eredeti útvonalon, mind a tizenegy város – Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker és Dokkum – érintésével lehet kiírni a távot. Frízföld északi részén az idén is kellően vastag a jég, ám délen nem elég biztonságos. Ugyan önkéntesek százai kotorták, söpörték a havat a jégről, ami szigetel a hideg ellen, s megakadályozza a jég hízását, de mindhiába.

A verseny népszerűségét az is jól mutatja, hogy húszezerben limitálják a résztvevők számát. Csak az nevezhet, aki tagja a tizenegy város szövetségének, de még ez sem elég: mindenki sorszámot kap, s csak az a szerencsés indulhat, akinek kihúzzák a nevét.

Akinek erre az évre volt sorszáma, tragédiaként éli meg a szerdai bejelentést. Bár Wiebe Wieling nyitva hagyott egy kiskaput: a jövő hétre újabb lehűlés várható, s talán újrakezdődhet az álmodozás és szervezés.

Hollandiában a tél az Elfstedentocht nélkül ugyanis mit sem ér.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 01. 19:50, csütörtök | Sport

Váratlan fordulat a Zemplén Ralin

Beszélgetés Dominik GT-vel a Therwoolin VIII. Zemplén rally után.

2022. November 30. 17:56, szerda | Sport

Maradt a bronz, de az is szépen csillog!

Határ Attilának a Therwoolin VIII. Zemplén Rally-ra a V&CS Racing Kft. bérelte a C2R2 versenyautót,

2022. November 30. 17:54, szerda | Sport

Szerintünk egy remek futam volt!

Villáminterjú Kronome Ákos autóversenyzővel a Therwoolin VIII. Zemplén Rally után.

2022. November 29. 19:36, kedd | Sport

Benyó Máté minden szinten előlépett, jövőre csúcsra érne a Peugeottal

A Korda Racing egyik vezérpilótája ismét második helyen végzett a 2022-es Rallycross Magyar Bajnokság Supercar kategóriájában,