Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Június 04. 05:00, hétfő | Helyi
Forrás: (x) https://nif.hu/

Jelentős mérföldkőhöz érkezik a Rákosrendező-Esztergom vasútvonal fejlesztése

Jelentős mérföldkőhöz érkezik a Rákosrendező-Esztergom vasútvonal fejlesztése

A NIF Zrt. beruházásában megvalósuló, Rákosrendező-Esztergom közötti 2. számú vasútvonal villamosítási és kapcsolódó építési munkálatai 2016 nyarán kezdődtek meg.

Forrás: NIF Zrt.

A beruházás keretében 51 km hosszan megtörténik a vasútvonal villamosítása, a teljes szakaszon kiépítik a kiegészítő biztosítóberendezéseket, valamint a kapcsolódó építési munkálatokat is elvégzik.

A teljes vonalon befejeződött a felsővezeték kiépítése és üzembe helyezték az új D55 típusú biztosítóberendezéseket Leányvár, Esztergom-Kertváros és Esztergom állomásokon, ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően a teljes vonal alkalmassá vált a villamos vontatásra. Április elején a FLIRT villamos motorvonatok forgalomba állításával és az ütemes menetrend bevezetésével átlagosan 10 perccel csökken a menetidő a szakaszon.

A villamosítási és kapcsolódó építési munkákat magában foglaló beruházás befejezése 2018 őszén várható. A felsővezeték építésén túl már befejeződtek Istvántelek alállomás bővítési munkái, átépült Angyalföld állomás vágányhálózata, elkészült Angyalföld – Újpest között a második vágány és a Rákosrendező – Angyalföld közötti vágány építése is.

Dorogon elkészült a második vágány, a beruházás befejezéséig a vontatási alállomás, valamint az autóbuszforduló és hozzátartozó megközelítő utak építési munkáival is elkészül a kivitelező.

A vonal korszerűsítésével egyidejűleg Esztergom állomás is átépült. Még zajlik a buszforduló és hozzátartozó megközelítő utak, Baross utca és az állomási előtér átépítése is, továbbá két új körforgalom is elkészül a következő hónapokban.

Forrás: NIF Zrt.

A kiegészítő biztosítóberendezési munkálatok külön projekt keretében, de a villamosítással összhangban valósulnak meg. Leányvár, Esztergom-Kertváros és Esztergom állomások új D55 típusú biztosítóberendezésének telepítését, és üzembehelyezését követően az angyalföldi és a dorogi biztosítóberendezés telepítése is megkezdődik, amelyek üzembehelyezésének tervezett időpontja 2019. január. Várhatóan 2019 tavaszára megvalósul az utastájékoztatási berendezések létesítése is. Ezzel lezárul a Rákosrendező-Esztergom vasútvonal korszerűsítése, aminek eredményeként a vasúti közlekedés kényelmesebbé, gyorsabbá és biztonságosabbá válik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.