Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2012. Január 11. 07:57, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Jelentős változások jöhetnek az orvostudományban

Jelentős változások jöhetnek az orvostudományban

A laboratóriumokból a klinikákra kerülhetnek a DNS-elemző készülékek, miután piacra dobják az első olyan berendezést, amellyel ezer dollárból (245 ezer forint) elkészül egy ember teljes genomjának leírása.

Az amerikai Ion Torrent cég, amely a guilfordi (Connecticut) székhelyű Life Technologies vállalat egyik részlege, kedden jelentette be, hogy legújabb genomszekvenáló gépe ezerszer gyorsabb a jelenleg alkalmazott technológiánál. A készülék nem foglal el több helyet, mint egy szokványos irodai nyomtató, és egyetlen nap alatt elemez egy teljes genomot. Szakemberek szerint az új szekvenálógép jelentős változásokat hozhat az orvostudományban.

Az Ion Proton Sequencer elnevezésű DNS-szekvenáló ára 100-150 ezer dollár között lesz, míg a hasonló berendezésekért jelenleg 750 ezer dollárt kérnek. Egy teljes genom leírásához szükséges chip és a vegyszerek ára nem haladja meg az ezer dollárt. A cég első ügyfelei között üdvözölheti a Baylor és a Yale orvosi egyetemeket, valamint a Broad Intézetet.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 09. 15:42, szombat | Belföld

MÁV: vasárnap újraindul a forgalom a győri vasúti fővonalon

Szombaton befejeződik a felújítás, vasárnaptól ismét két vágányon járnak a vonatok az 1-es, győri vasúti fővonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszán, már nem kell átszállni pótlóbuszokra - közölte a MÁV Zrt.

2023. December 09. 15:40, szombat | Belföld

Ónos eső miatt adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat vasárnapra

Ónos eső veszélye miatt másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki Zala, Somogy és Baranya vármegye területére vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

2023. December 09. 09:17, szombat | Belföld

Hitelminősítés - Nagy Márton: töretlen a bizalom a magyar gazdaság felé

Töretlen a bizalom a magyar gazdaság felé, a Standard and Poor\'s megerősítette Magyarország adósság-besorolását és továbbra is befektetésre ajánlja - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

2023. December 09. 09:14, szombat | Belföld

Több kereskedelmi üzletlánc zárva lesz december 24-én