Hírek
2021. Június 04. 08:28, péntek |
Életmód
Forrás: Magyar Agrár és - Élettudományi Egyetem
Jó hír a pecásoknak a halgazdálkodóknak és a fogyasztóknak is

Olyan innovatív etetőanyagot fejlesztettek ki magyar szakemberek, amely azon túl, hogy kifejezetten jó hatással van a halak immunrendszerére, egyúttal óvja a vizek ökoszisztémáját is.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete és a Timár Mix Kft., közös fejlesztésének az adja a jelentőségét, hogy olyan anyagot juttat a halak emésztőrendszerébe, amely pozitívan befolyásolja életfolyamataikat, erősíti a betegségekkel szembeni védekezőképességüket és emellett hozzájárul a vizes élőhelyek környezeti fenntarthatóságához.
„A dinamikusan növekedő horgásztársadalom rendkívül nagy mennyiségű etetőanyagot használ az aktív kikapcsolódást jelentő tevékenysége során, amelyek nem minden esetben kedvezőek a felszíni vizekre és a halak életfolyamataira. „E hatások csökkentése érdekében, különféle természetes anyagokat felhasználva fejlesztett új terméket a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete és a Timár Mix Kft., amely egyszerre segít a vizek megóvásában és a halak természetes védekezőképességének támogatásában” – olvasható a MATE oldalán közzétett anyagban.
A most kifejlesztett etetőanyaghoz keverhető új adalékanyag könnyebben emészthető a halak számára, továbbá számos olyan természetes összetevőt tartalmaz, amelyek segítik bélflórájuk egyensúlyának fenntartását és ezáltal erősítik szervezetük ellenállóképességét.
Ez azért is lényeges, mert az elmúlt időszakban gyakorlatilag az összes hazai vízben, de európai viszonylatban is egyre többször fordulnak elő különböző típusú bakteriális és gombás betegségek, valamint parazitás fertőzések is.
„Az új, speciális körülmények között előállított adalékban felhasznált természetes eredetű anyagok a víz fizikai és kémiai tulajdonságaira pozitív hatást gyakorolnak, ezáltal segítik a környezeti fenntarthatóságot. Támogatják a természetes lebontási folyamatokat, így kevesebb káros gáz (szabad ammónia és kén-hidrogén) képződhet a tómederben. Az előzőekben említett kedvező folyamatok hosszú távon az egyik leggyakoribb problémára, a túlzott algásodásra is jótékony hatást fejtenek ki, amellyel az eutrofizáció nagymértékben lassítható. Az ideálisabb halastavi környezet estén lényegesen kevesebb kemikália (pl. algásodás elleni mészhidrát vagy klórmész) felhasználására lesz szükség, amely biztonságosabb üzemeltetést teszt lehetővé” – idézi az írás Dr. Hegyi Árpádot, a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet kutatóját.
Az új adalékkal dúsított haltáplálékkal etetett halak húsában igazolhatóan csökkent a telített zsírsavak koncentrációja, ezzel nagyjából a felére lett csökkenthető a zsírok izomszövetekbe történő beépülése is, ez pedig nem elhanyagolható tényező az emberi táplálkozás szempontjából sem.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 19. 08:31, szombat | Életmód
Kevés ténylegesen kínai autó fut még a német utakon
2025. Április 18. 09:52, péntek | Életmód
Ferenc pápa egy római börtön rabjaival találkozott nagycsütörtök délután
Ferenc pápa a Vatikánhoz közeli Regina Coeli börtönbe látogatott el nagycsütörtök délután, ahol rabokkal találkozott, majd nagyon röviden újságíróknak is nyilatkozott.
2025. Április 18. 09:49, péntek | Életmód
MÁV: forgalomba állt az első Henschel dízelmozdony a Balaton északi partján
A MÁV új dízelmozdonya csütörtöktől a Balaton északi partján, Balatonfüred és Tapolca között teljesít szolgálatot - közölte a MÁV-csoport vezérigazgatója csütörtökön a Facebookon.
2025. Április 18. 09:38, péntek | Életmód
Erdő Péter: Jézus az utolsó vacsorán a végsőkig elmenő szeretet példáját hagyta ránk
Jézus az utolsó vacsorán a végsőkig elmenő szeretet példáját hagyta ránk - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában nagycsütörtök este.