Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Április 27. 07:45, szerda | Helyi
Forrás: police.hu

Jó tanácsok trükkös tolvajokkal szemben!

Jó tanácsok trükkös tolvajokkal szemben!

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a lakosság
figyelmét, hogy fokozottan ügyeljen értékeire!

Az elmúlt hónapokban a sértettek megtévesztésével több vagyon ellenibűncselekményt követtek el. Előfordult, hogy az elkövetőkvillanyóra-leolvasás, újság- vagy papírgyűjtés indokával jutottak bea lakásokba. Volt, aki rosszullétre hivatkozott, esetleg azt mondta,hogy egy szolgáltató munkatársa és pénzt hozott az ügyfélnek, amitazonban fel kellene váltani.

Az ilyen tevékenységből élők eltérő módszerekkel dolgoznak, azonbanelkövetési technikájuk általában hasonló. Áldozataikat igyekeznek úgykiválasztani, hogy a lehető legkevesebb ellenállásra számítsanak.Gyakran jóhiszemű, adott esetben idős személyeket próbálnak megbecsapni, megkárosítani. Céljuk, hogy a lakók bizalmába férkőzvebejussanak a lakásába, ahol egy kis figyelemeltereléssel a láthatóhelyen lévő értékeket feltérképezzék, eltulajdonítsák.

Jellemző, hogy a tolvajok közüzemi szolgáltató munkatársának adják kimagukat. Fontos tudni, hogy a szolgáltatók munkatársai sorszámozott,arcképes igazolvánnyal rendelkeznek, formaruhában dolgoznak!Ezek az igazolványok a legtöbb szolgáltató esetében csak személyiigazolvánnyal együtt érvényesek, és azokat az alkalmazottaknakfelszólítás nélkül fel kell mutatniuk. A munkatársak a lakókhibabejelentésére, a mérőórák ellenőrzése céljából kereshetik fel alakosságot, melyek várható időpontját azonban előre jelzik.Szintén elterjedt az úgynevezett pénzváltós módszer. Amennyibenpénzváltás ürügyével keresi fel Önöket ismeretlen személy vagyszemélyek, utasítsák vissza az ajánlatot, mert előfordulhat, hogy hamisbankjegyet akarnak felváltatni, vagy trükkös tolvajokkal állnak
szemben.

Lakásunkba csak olyan személyeket engedjünk be, akiknekszemélyazonossága, tevékenységének hitelessége minden kétségetkizáróan megállapítható! Fontos hangsúlyozni tehát, hogy idegeneket -főleg házalókat, „bekéredzkedőket" (rosszullétre hivatkoznak, vizetkérnek) - lehetőleg ne engedjenek be az ingatlanukba. A lakásajtó, akertkapu minden esetben be legyen zárva, így tudjuk megválogatni azt,hogy kit engedünk be az életterünkbe.

Lakótelepi lakás esetében mielőtt bárkinek ajtót nyitnánk, a kitekintőnyíláson át nézzük meg, ki akar hozzánk bejönni, a bejárati ajtót mindenesetben ajánlatos felszerelni biztonsági lánccal, amely használata soránmegóvja az ott lakót attól, hogy illetéktelenek erőszakkal bejussanak alakásba.

A jó idő beköszöntével a nyitott ablakok is csábíthatják azelkövetőket, akik egy gyakorlott mozdulattal jutnak be a kiszemeltlakótérbe. Elővigyázatosságunkkal megelőzhetjük, hogy besurranó tolvajokáldozataivá váljunk.A trükkös lopások egészséges bizalmatlansággal, odafigyeléssel a legtöbb esetben megelőzhetőek.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válnának, haladéktalanultárcsázzák a 112-es központi segélyhívót!

Korábbi cikk:
Egy trükkös csalóval kevesebb Esztergom térségében

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.