Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. December 03. 12:47, szerda | Helyi
Forrás: ITE

Jönnek a mínuszok! Így védjük lakásunkat a hideg ellen

Jönnek a mínuszok! Így védjük lakásunkat a hideg ellen

Az időjárás egyre zordabbra fordul, jól mutatják ezt az ónos eső országos képei. Egyre többet kell emiatt fűtenünk ahhoz, hogy a hőmérsékletet elfogadható szinten tartsuk.

Írásunkban összeszedtünk néhány praktikus tanácsot, amellyel otthonunk melegét őrizhetjük meg. A költségek miatt ugyanis nem mindegy, hogy mennyit fűtünk!

A szigetelés
A lakások esetében kulcskérdés a hőszigetelés, amely télen-nyáron véd az időjárás viszontagságai ellen, hiszen nyáron nem engedi annyira felmelegíteni a lakást, télen pedig kevésbé hűlnek le helyiségeink. A hőszigetelést csak egyszer kell megcsinálni, és költsége az évek alatt megtérül, ám nem mindenki tud annyi pénzt összespórolni, hogy ezt megengedhesse magának. Vannak azonban a hőszigetelésnél olcsóbb praktikák is, amellyel szintén sokat spórolhatunk a fűtésen és a hűtésen.

Ha a nyílászáróink nem megfelelőek, vagyis nem jól szigetelnek, akkor jelentős hőveszteséget könyvelhetünk el általuk. Törekedjünk arra, hogy a régi nyílászárókat cseréljük le (akár évente egyet-egyet) olyanokra, amelyek hőszigetelt technikával készülnek, ha erre nincs módunk, akkor a meglévőket szigeteljük le utólag például gumiszalagokkal. Már ezzel az egyszerű lépéssel megakadályozhatjuk, hogy a hő az ablakokon kiáramoljon.

Az ablakok egyébként is a hőveszteség fő okozói (és nyáron leginkább ők tehetők felelőssé a felmelegedésért is), ezért igyekezzünk árnyékolókat használni. A redőnyök, külső spaletták és zsalugáterek kiválóan alkalmasak arra, hogy megakadályozzák vagy legalábbis csökkentsék az ablakokon kiáramló hőveszteséget. Az alumínium redőnyök különösen alkalmasak erre a célra, olvashatjuk a www.redony-ajto.hu weboldalon. Ha ezek hőszigetelt változatait választjuk lakásunk ablakaira, akkor egy télen akár több tízezer forintot is spórolhatunk a fűtésszámlánkon.

Szellőztetni pedig kell!
A napi többszöri szellőztetést télen sem szabad megspórolni, hiszen ezzel cseréljük ki a lakásunk elhasználódott levegőjét, kiengedjük a felhalmozódott párát. Nem mindegy azonban, hogy télen hogyan szellőztetünk. A szellőztetés helyes módja, hogyha egyszerre nyitunk ki minden ablakot és ajtót, így gyorsan beáramlik a friss levegő, és elegendő csupán 5-10 percig nyitva hagyni a nyílászárókat. Ez idő alatt a levegő garantáltan kicserélődik, ám a falak nem hűlnek át, így a helyiségek gyorsan vissza tudnak melegedni. Ha ezt naponta kétszer-háromszor megismételjük, akkor egész nap friss levegőt szívhatunk. Télen nem tanácsos hosszabb időn keresztül nyitva hagyni az ablakokat, mert így áthűlnek a falak, és nehezebben tudjuk újra felfűteni az adott helyiséget.

Jönnek a mínuszok! Így védjük lakásunkat a hideg ellen

Ezek is segíthetnek
Vannak olyan apróbb technikák, amelyekkel szintén sokat tehetünk a benti melegebb hőmérsékletért és a fűtésen való spórolás ügyéért. Az egyik ilyen a hőtükör alkalmazása, ez egy speciális anyagból, alumínium felhasználásával készült anyag, melyet a radiátorok mögé kell felrögzíteni. A hőtükör csökkenti a fal felmelegedését a radiátor mögött, és visszaveri a hősugarakat, ami így a helyiségben hasznosul.

Ha nincs hőszigetelt ablakunk, és a nyílászáróink nem záródnak jól, akkor nagymamáink gyakorlatát mi is átvehetjük: tegyünk a két ablaktábla közé szivacsrudakat, amelyek, ha kis mértékben is, de segítenek a hideg levegő kiszorításában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.