Városlista
2024. június 19, szerda - Gyárfás

Hírek

2011. Szeptember 01. 14:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Jót szüretelhetünk idén

Jót szüretelhetünk idén

A meleg, napos időjárás miatt nem voltak gombabetegségek, az időjárás kedvezett a szőlőnek, annyi csapadék esett, amennyi kellett, és akkor sütött a nap, amikor szükség volt rá - mondta a közrádióban megszólaló borász.

Nála egyébként már a hordókat készítik a szőlő fogadásra, terméskorlátozással dolgoznak, válogatják a fürtöket.

A kedvező időjárás miatt a korai fehér fajtáknál két héttel korábban, már augusztus végén elkezdődhet a szüret, és a korai-közép fajtáknál sem kell már sokat várni. A próbafokolások alapján a minőség nagyon jónak ígérkezik, és úgy tűnik, nem lesz gond a felvásárlási árakkal sem: a fehér fajtáknál 10-20, a kékeknél ettől valamivel kisebb emelkedésre van kilátás.

Az egri hegyközség elnöke szerint idén a bor értékesítése is könnyebb lehet, amit azért egy közös reklámkampánnyal is segítenek. A borvidéken már régóta működik egy marketingalap, amibe minden védett eredetű bort forgalmazó termelő befizet. Míg korábban ez három forint volt literenként, idén már csak ennek fele.

A támogatott kivágások miatt egyébként az elmúlt években csökkent a termőterület nagysága is a borvidéken, mára csak 5600 hektáron termesztenek szőlőt az egri borvidéken - lehetett hallani a közrádióban.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: szüret

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 19. 06:00, szerda | Belföld

Hőség- Harmadfokú riasztás lépett életbe

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján

2024. Június 19. 06:00, szerda | Belföld

A KDNP kilép az Európai Néppártból és annak frakciójából

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) távozik az Európai Néppártból (EPP) és annak frakciójából, miután Magyar Pétert kedden az EPP mégis felvette - közölte Semjén Zsolt pártelnök és Hölvényi György EP-képviselő az MTI-vel.

2024. Június 18. 12:04, kedd | Belföld

MÁV-Start: indul az Intercity Splitbe

Kedden este indul Budapestről Splitbe az idei első Adria InterCity. Augusztus második feléig szinte mindegyik Adria InterCitynek magas a kihasználtsága.