Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. November 02. 10:35, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Jövőre helyreállhat Esztergom likviditása

Jövőre helyreállhat Esztergom likviditása

Jövőre helyreállhat Esztergom likviditása, az idén jellemző működési zavarok megszűnnek. A város 23-24 milliárd forintos adósságából az állam 9-10 milliárdot vállal át, mondta Völner Pál, a Fidesz megyei elnöke.

A hitelátvállalás normatív segítséget jelent, nem lehet különbséget tenni az önkormányzatok között, hogy mi vezetett idáig. Meg kell oldani a problémát, ezért egy határvonalat húz az állam, és ezt a segítséget nyújtja. A jövő évtől működési hitelt nem tervezhetnek be a költségvetésbe az önkormányzatok, a további eladósodásnak így próbál gátat vetni az állam” - tette hozzá a politikus szerdán az önkormányzatok állami hitelátvállalásáról rendezett sajtótájékoztatóján, amelyet a Fidesz megyei elnökségének ülése követett.

Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott rámutatott, hogy 2002-ben az állam 80 százalékban finanszírozta az önkormányzatok kötelező feladatainak ellátását, az arány 2010-re 50 százalék alá süllyedt. Az önkormányzatok működésre felvett hitelei nőttek, az elégtelen finanszírozás is hozzájárult az eladósodáshoz.

Michl József, Tata polgármestere (Fidesz-KDNP) az MTI-nek elmondta, a város 3,5 milliárd forint értékű kötvényt bocsátott ki svájci frank alapon, ennek jelenlegi árfolyamon számolt értéke 5,6 milliárd forint. Tata az adóerő-képesség alapján várhatóan a 40 százalékos sávba esik, így a mostani árfolyamon 2,2 milliárd forintot érint a hitelátvállalás.

A polgármester hozzátette, a tatai önkormányzat költségvetésében folyamatosan visszafizette a részleteket, és nem vett föl több hitelt a megengedettnél. A hitelátvállalás ahhoz nyújt segítséget, hogy az európai uniós pályázatokhoz a város az önerőt meg tudja takarítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT