Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Szeptember 19. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újra hódít a Balaton

Újra hódít a Balaton

Egyre népszerűbb a magyar tenger, az idei nyáron közel 10 százalékkal emelkedett a balatoni vendégéjszakák száma. Minek köszönhető a növekvő népszerűség? Fellendülőben van a balatoni turizmus? A szállodák hogyan töltik fel szobáikat a főszezonon kívül? – a Rádió Orient műsorában Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke és Sternóczky Balázs marketing és értékesítési igazgató beszélt a magyar szállodaipar jelenéről.

A Balaton presztízse egyre jobban növekedik. Az idei nyáron közel 5-10 százalékkal többen pihentek a magyar tengernél. Az emelkedést Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke a helyi komplex szolgáltatásokkal magyarázta. A Rádió Orient vendége elmondta, a magyarok mellett többnyire a volt keleti blokkból érkeznek turisták. „Négy balatoni vendégéjszakából hármat a belföldiek vesznek igénybe” – hangsúlyozta.

A turizmusnak jelenleg nincsen igazi felelőse az országban. Az idegenforgalmi kompetenciákkal nem szakemberek, hanem önkormányzati hivatalnokok foglalkoznak. Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójában Hoffmann elmondta, a TDM egyesületek civil turisztikai önkormányzatokként, szakszerűen koordinálnák az ágazatot. „A szakmai együttműködésben, az önkormányzatok támogatásával, civil alapon tudunk megegyezni. Ehhez azonban először a turizmus törvény megszületésére és az önkormányzatokkal kialakult forráselosztási feszültségek megoldására van szükség” – mondta a Siófoki Fürdőegylet és Turisztikai Egyesület elnöke.

Sternóczky Balázs a szállodák együttműködésének fontosságát emelte ki. A Hotel Azúr értékesítési és marketing igazgatója elmondta, a helyi szállodák ugyan külön pozícionálják magukat a turisztikai piacon, a kongresszusi turizmusban mégis kooperációra törekednek.

A nyári főszezon mellett az őszi időszakban a rendezvényszervezés is fontos vendégéjszaka-generáló elem. Az események figyelmet hoznak a város nevének és turisztikai kínálatának. Sternóczky kiemelte, a kongresszusok bevétele vetekedik a nyári főszezon jövedelmével. Hoffmann Siófok esetében a Budapesthez való közelséget, a szolgáltatások magas színvonalát és a kisvárosi hangulatot emelte ki. Hozzátette, a konferenciaturizmus szezonon kívül is munkahelyek százait tartja fenn.

„A turisztikai régiókban minden szereplő érdeke az idegenforgalom fejlesztése, a vonzóerőt adó rendezvények támogatása” – hangsúlyozta az elnök. A szállodák, az önkormányzatok, a magánszállásadók és az éttermek összefogásával nagyobb események is szervezhetőek. Emellett a kisebb rendezvényekkel a helyi közösséget teszik alkalmasabb vendéglátóvá.

Sternóczky Balázs a wellness turizmus jelentőségére is felhívta a figyelmet. Az elnök elmondta, az őszi és téli időszakban megszűnik a tó vonzereje, így a szállodák kénytelenek a többi hasonló vállalkozással konkurálni. „A hazai szállodaipar nincs jó helyzetben: a piacon óriási árharc alakult ki, az idegenforgalom a válság miatt nagyot lépett vissza. Szerencsére Siófok jól pozícionálta magát, a piacvezetők között helyezkedik el” – beszélt a városi szállodák helyzetéről Hoffmann.

A fogyasztói igények maximális kielégítéséhez folyamatos fejlesztések szükségesek. Az infrastruktúra mellett a személyi követelményeket is állandóan javítani kell – indokolta a Hotel Azúr kapacitásbővítését az igazgató. Hoffmann Henrik, Hotel Residence szállodatulajdonos szintén a megújuló igények és termékek követésének fontosságát hangsúlyozta.

Az elmúlt időszakban sorra dőltek be és kerültek külföldi bankok kezébe 4-5 csillagos wellnesszállodák. A működésképtelenség mögött átgondolatlan beruházások, irracionális gazdálkodási tervek és csökkenő jövedelmezőség állt –mondta Sternóczky. Hoffmann a kedvezőtlen adókörnyezetre hívta fel a figyelmet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma