Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. December 06. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Kalász Márton költő kapja a Balassi-kardot 2013-ban

Kalász Márton költő kapja a Balassi-kardot 2013-ban

Kalász Márton gazdag életművű, az irodalmi közéletben is tevékeny költő kapja 2013-ban a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot - döntött szerda este a Buda Ferenc Kossuth-díjas és Balassi-kardos költő elnökletével tanácskozó kuratórium.

Mint Molnár Pál, a díj alapítója az MTI-nek elmondta: a kuratórium teljes egyetértésben határozott arról, hogy jövő februárban, a Bálint névnapon Kalász Márton kapja a kitüntetést.
A műfordítói Balassi-kardról már korábban megszületett a döntés, eszerint Jean-Luc Moreau francia költő veheti át februárban Budapesten Balassi kardját. A párizsi poéta a Balassi-versek átültetése mellett szerkesztőként is segítette az elmúlt évtizedekben a XVI. századi európai költőóriás munkásságának megismertetését Franciaországban.
A díjátadás - immár a tizenhetedik alkalommal - hagyományosan februárban, Bálint napján Budapesten lesz. A két kardot előzetesen egy bécsi templomban szentelik meg, a kardátadáson a nemrég elhunyt Utassy József Balassi-kardos költő egyik versének megzenésítése hangzik el ősbemutatóként - tette hozzá Molnár Pál.

Címkék: Kultúra-iordalom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során