Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Április 17. 08:25, szerda | Helyi
Forrás: MÁV - ORFK

Kamerák a vasúti átjárókban a rongálók ellen

Kamerák a vasúti átjárókban a rongálók ellen

Együttműködési megállapodást kötött a MÁV és az ORFK a sorompókat rongálók elleni hatékonyabb fellépés érdekében. A megállapodás és az uniós támogatás keretében az országban több átjáróban is kamerákat telepítenek.

A MÁV Zrt. és az Országos Rendőr-főkapitányság hatékonyabban kíván fellépni a vasúti sorompó csapórudakat letörők ellen, ezért a jövőben együttműködnek az európai uniós forrásból finanszírozott közlekedésbiztonsági projekt részeként, 2014-ig a vasúti átjárókba telepítendő videós megfigyelőrendszer adatrögzítését és adatkezelését, valamint a bűntetőeljárások lefolytatásához szükséges adatok biztosítását illetően. A közös fellépés révén az elkövetők felderítése és az okozott károk megtérülése is jelentősen javulhat. Tegnap ennek jegyében írt alá együttműködési megállapodást Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Papp Károly, országos rendőrfőkapitány.

A sorompó csapórúd-törések számának csökkentése érdekében a MÁV Zrt. egy KözOp program részeként 12,4 milliárd forintból megvalósuló, közlekedésbiztonságot javító projekt keretében – annak egyik projektelemeként – országosan mintegy száz vasúti-közúti szintbeli kereszteződést kíván videós megfigyelőrendszerrel felszerelni 2014 közepéig. A hétfőn megkötött MÁV-ORFK együttműködés célja, hogy ezekben az átjárókban a sorompó csapórudat letörő, ezáltal bűncselekményt elkövető személyek kilétének megállapítását, az eredményes felelősségre vonást, valamint az okozott kár megtérítését elősegítse. A két szervezet azt várja, hogy a megállapodás révén is javulhat a közlekedésbiztonság az európai uniós finanszírozásból megfigyelőrendszerrel kiegészítésre kerülő sorompós átjárókban.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy egy sorompó letörésével a vasúttársaságnak okozott kár több tízezer és több százezer forint között mozog, de súlyosabb rongálásnál akár a milliós nagyságrendet is elérheti az anyagi veszteség.

MÁV, ORFK, együttműködés, vasúti átjáró, kamera,

Amellett, hogy anyagi kárt, baleseti kockázatot jelent a sorompók letörése, közlekedés biztonsága elleni bűncselekménynek is minősül – ezt már Papp Károly országos rendőrfőkapitány tette hozzá.

A sorompóberendezésekhez telepített kamera rendszerek alkalmasak a sorompórongálással kapcsolatos események rögzítésére, az elkövetők járműrendszám alapján történő azonosítására és a rendőrség számára bizonyíték szolgáltatására. A kamera tárolóegysége akkor kezdi a rögzítést, amikor a közúti fénysorompón megjelenik a villogó piros fény. Az adattároló minden pirosra váltásnál felülírja az előző eseményt, kivéve, ha valaki letöri a csapórudat. Ekkor a megfigyelőrendszer SMS-t küld a diszpécsernek, és a felvételtörlést letiltja. A rongálást megelőző forgalmi szituációt, majd a rongálás folyamatát a kamerák két irányból is rögzítik, hogy a jármű rendszáma beazonosítható legyen. A kamerák szállítása és beszerelése 2013 közepén kezdődhet meg és 2014 közepére fejeződhet be közel száz átjáróban.

A MÁV eddigi tapasztalatai jók a korábbi években telepített sorompó videómegfigyelő rendszerekkel és a rögzített rongálások eredményes rendőrségi felderítéseivel kapcsolatban. A Vas, Zala és Veszprém megyékben 2008 óta működtetett kamerák által mintegy 140 csapórúd törésről rögzített felvételek, valamint a rendőrségi együttműködés és nyomozás alapján több mint négy millió forintnyi kárösszeget sikerült behajtani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.