Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Szeptember 14. 11:25, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Kapuvári húsgyár - Szakszervezet: védőháló van, biztos jövőkép nincs

Kapuvári húsgyár - Szakszervezet: védőháló van, biztos jövőkép nincs

Védőhálót kapott a kapuvári húsgyár azzal, hogy a kormány kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a két működtető társaságot, de a munkavállalóknak egyelőre aggályaik vannak a napi szintű működés bizonytalanságai miatt - mondta Pászli Tibor helyi szakszervezeti vezető, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének alelnöke pénteken az MTI-nek.

Attól tartanak, hogy ha a beszállítók bizalma megrendül a vágóhíd többnapos leállása miatt, csak készpénzért lesznek majd hajlandóak átadni árujukat, ami újabb nehézséget jelenthet - magyarázta. Mint hozzátette, annak ellenére nem állnak el a délutánra "munkahelyük védelmében" meghirdetett demonstrációtól, hogy ismerik a tulajdonos nyilatkozatát, amely szerint újraindul a termelés a négyszáz embert foglalkoztató kombinátban.
A Kisalföld című megyei napilap szerdai számában megjelent cikk szerint többhetes termeléscsökkenés után szinte teljesen leállt a kapuvári húsgyár, a Kapuvári Hús Zrt. közgyűlését pedig – amelytől a dolgozók komoly eredményeket vártak - e hét elejéről szeptember 27-ére halasztották. A hazaküldött alkalmazottak a telefonhívást várják a munka újraindulásáról.
A lap által közölteket a nap folyamán Pászli Tbor úgy korrigált az MTI-nek, hogy nem állt le, ám jelentősen csökkent a termelés, lényegesen kevesebb alapanyag érkezik és késztermék távozik az üzemből. Folyamatosan cserélődik, hogy kiket hívnak be munkára.
Kérdésre válaszolva Pászli Tibor közölte, hogy a tulajdonosváltás előtt is voltak problémák, amelyek nagyobbak lettek az utóbbi időben. A termelés csökkentése aggodalomra ad okot, mivel szeretnék a 400 munkahelyet és az üzleti partnereket megtartani. "Én úgy tudom, hogy a tulajdonosnak is ez az akarata" - tette hozzá.
Közlése szerint hetek, hónapok óta folynak tárgyalások a cég jövőjéről, a nemrégiben történt tulajdonosváltással pedig felgyorsultak az események. A tárgyalások céljaként azt jelölte meg, hogy a négyszáz embernek megfelelő munkamennyiség kerüljön ebbe a gyárba. Erre a társaság meglévő piacai és szerződései komoly esélyt adnak - tette hozzá.
Néhány órával később jelentették be, hogy a kormány kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a kapuvári húskombinátban érintett mindkét céget.
A lépést az indokolta, hogy a kapuvári húskombináttal kapcsolatban súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel a korábbi felelőtlen garanciavállalások miatt. A helyzet tisztázása és a munkahelyek megvédése érdekébena kormány megteszi a szükséges lépéseket és nemzetstratégiai szempontból kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a húskombinátban érintett mindkét céget - közölte a Kormányszóvivői Iroda szerdán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során