Városlista
2022. szeptember 30, péntek - Jeromos

Hírek

2015. Március 31. 11:35, kedd | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter / fotó: RTVE

Kegyeletsértés: tényleg ellopták a koporsót - nyomozás viszont nem lesz

Kegyeletsértés: tényleg ellopták a koporsót - nyomozás viszont nem lesz

Koporsót loptak az egyik esztergomi kriptából, az elhunytat pedig csakúgy a földben hagyták. Már tavaly február óta terjed a pletyka a városban, amelyről hétfőn kiderült, hogy mégis igaz. Újabb nyomozás mégsem lesz.

Régóta húzódó esztergomi pletykára derült fény hétfőn. Kiderült, hogy valóban eltűnt az egyik kriptából egy koporsó, ahogyan azt az egyik sírásó állított még tavaly februárban. 2010-ben az egyik kriptás temetés után kiemelték az elhunytat, majd kivették a koporsóból, a földre helyezték, a koporsót pedig „felsőbb utasításra” tovább értékesítették. Mindezek után a kriptát körbebetonozták, hogy a fedőlapot ne lehessen károkozás nélkül elmozdítani – áll az Esztergomi Kegyeleti Kft. jegyzőkönyvében, melyet az egyik korábban elbocsátott alkalmazott vallomása alapján rögzített Merényi Tamás akkori ügyvezető, aki 2013 decemberében Laczó Imre helyét vette át a cég élén.

Az ügyvezető az információt természetesen megosztotta az érintett családdal és feljelentést is tett a rendőrségen. Az ügy hivatalos része azonban a kripta felnyitása nélkül hamar lezárult, mivel a hatóság koporsólopásnak minősítette az esetet, a vélelmezett bűncselekmény büntethetősége pedig addigra már elévült.

A család azonban nem adta fel, számtalan illetékeshez, hatósághoz fordulva végül elérte, hogy közjegyző jelenlétében felnyissák Párdányi Rudolfné sírhelyét. Minderre hétfőn került sor. Kiderült, hogy a koporsó valóban eltűnt, ráadásul nemcsak a fakoporsó, hanem a temetésekkor használt fém betét is, így az elhunyt maradványai valóban a földben szabadon hevertek. A felnyitást követően a rendőrség nyomrögzítői is a helyszínre érkeztek, a tényleges bűncselekmény megállapítása után pedig a család bízik benne, hogy a hatóság kivizsgálja az ügyet.

Kegyeletsértés: tényleg ellopták a koporsót - nyomozás viszont nem lesz

Az állítások közül ugyanis az már bebizonyosodott, hogy eltűnt a koporsó, egyelőre az viszont még nem derült ki, hogy mindez milyen körülmények között és milyen célból. Vélhetően nagy az esélye, hogy ez nem is fog. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Léber Gabriella ugyanis elmondta, mivel a bűncselekmény az elkövetés idejétől számítva már elévült, így a rendőrség a hatályos jogszabályok szerint nem indíthat újabb eljárást az ügyben. Így pedig nem lesznek kihallgatások, további vizsgálatok sem.

Az Esztergomi Kegyeleti Kft. jelenlegi ügyvezetője, Nagy Attila azonban hozzátette, ezzel együtt a cég várja a rendőrségi állásfoglalást, melyet követően eldöntik, hogy milyen eljárást kezdeményezhet az önkormányzati tulajdonban lévő temetkezési vállalkozás.

A cégvezető hangsúlyozta, hogy az Esztergomi Kegyeleti Kft. korábban is megtette a szükséges lépéseket az ügyben, és ezt követően is megteszi, valamint természetesen az újratemetés költségeit is vállalja.

Megkerestük a cég korábbi ügyvezetőjét is, Laczó Imrét, aki elmondta: megdöbbenéssel szerzett tudomást a koporsólopásról, amiről semmilyen tudomása sincs.

A család ezt követően polgári eljárásban a bírósághoz fordulhat, és magánindítványként akár kegyeletsértés és lopás miatt is kezdeményezhet vizsgálatot. Jelenleg azonban számukra a legfontosabb az újratemetés, hogy Párdányi Rudolfné végre békében nyugodhasson.

Az RTVE-nek nyilatkoztak a hozzátartozók:

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 29. 16:43, csütörtök | Helyi

Technológiai korszerűsítés megvalósítása a C-SPED 84 Kft.-nél

C-SPED 84 Kft. az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 120,32 millió forint feltételesen vissza nem térítendő támogatásban részesült.

2022. Szeptember 28. 08:36, szerda | Helyi

A Grand Hotel Esztergom csapatába Recepcióst keresünk!

A szálloda – a Continental Group üzemeltetésében – a város központjában épült, a Mária Valéria hídra felvezető Táncsics utcában, a Prímás-szigeten.

2022. Szeptember 26. 09:17, hétfő | Helyi

Már Esztergomban és környékén is házhoz szállít a Tesco