Városlista
2024. június 14, péntek - Vazul

Hírek

2014. Július 12. 08:01, szombat | Helyi
Forrás: Pilisi Parkerdő

Keleti rablópille – új, fokozottan védett rovarfajt találtak Visegrádon

Keleti rablópille – új, fokozottan védett rovarfajt találtak Visegrádon

Új fajjal gazdagodott Visegrád természeti értékeinek hosszú sora. Júniusban a fokozottan védett keleti rablópille (Libelloides macaronius) néhány példányát találták meg a Madas László Erdészeti Erdei Iskola munkatársai.

A megfigyelést a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak jelentették, akik regisztrálták az előfordulást. Kiderült, ez az első ismert visegrádi megfigyelés. A keleti rablópillét dombvidéki erdők között lévő réten találták, olyan élőhelyen, ahol a szintén fokozottan védett fűrészeslábú szöcske is előfordul. A Pilisi Parkerdő Zrt. a fűrészeslábú szöcske megjelenése miatt a rét kaszálását a megszokottnál később, augusztus végén végzi, így a munka növekedésében és szaporodásában nem zavarja a védett fajokat, viszont a becserjésedéstől védi az élőhelyet. A rétet közel 10 éve kezeli ilyen módon a Parkerdő, feltehetően ez is segítette a rablópille megjelenését.

A keleti rablópille fokozottan védett, eszmei értéke 100.000 Ft. Se nem lepke, se nem szitakötő, de mindkét csoportra hasonlít. A Recésszárnyúak rendjében az Újszárnyúak közé tartozik. Ez az egyetlen faja él Magyarországon. Rendkívül gyors röptű, de, mint a www.parkerdo.hu oldalon látható kép is tanúsítja, egy fotó erejéig be lehet cserkészni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 28. 19:52, kedd | Helyi

Tűzoltó gyereknapot rendezett a Richter

Immáron harmadik alkalommal rendeztek Richter Tűzoltó Gyereknapot Dorogon.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 17:21, kedd | Helyi

Jöjjön el gyermekével a Richter Tűzoltó Gyereknapra!

Május 25-én, szombaton immár harmadik alkalommal rendeznek interaktív gyereknapot a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének nagyparkolójában.