Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Január 06. 09:56, szombat | Helyi
Forrás: mti/infoesztergom.hu

Keresztény és európai értékek, mindörökké - Becket Szent Tamásra emlékeztek

Keresztény és európai értékek, mindörökké - Becket Szent Tamásra emlékeztek

24. alkalommal ünnepelte Esztergom Becket Szent Tamás püspök emléknapját január 5-én. Az eseményen Romanek Etelka polgármester hangsúlyozta: keresztény és európai értékek, mindörökké.

A Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület által szervezett 24. Becket Szent Tamás emléknapon részt vett a többek közt Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete, Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium politikai államtitkára, Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, Romanek Etelka polgármester is.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szerint a kereszténységgel állítható meg a nyugati civilizáció romlása. Egyetlen út áll előttünk, mellyel megállíthatjuk a nyugati civilizáció romlását, ez a kereszténység visszaemelése kollektív identitásunk középpontjába, politikai cselekvésünk zsinórmértékévé - mondta Magyar Levente pénteken Esztergomban, a Becket Szent Tamás-emléknapon tartott előadásában.

Emlékeztetett arra, hogy az a generáció, amelynek tagjai két háborúban kereszténységüket levetkőzve gyilkolták egymást, a harcok után pár évtizeddel létrehozta az Európai Unió akkor még kereszténynek számító jogelődjét.

Az államtitkár úgy vélte, lehet reményünk arra, hogy a mostani válság is fordulatot hoz a fejekben. "Magyarország ha nem is az egyedüli, de egyik leghangosabb szószólója ezen fordulat szükségességének, és annak lehetséges voltát saját példáján keresztül mutatja be" - fogalmazott.



Magyar Levente kijelentette, az ország azon munkálkodik, hogy keresztény értékrendre épülő és éppen ezért a szabadságjogokat ténylegesen biztosító, az egyén méltóságát és teljesítményét elismerő, ugyanakkor közösségközpontú rendszert építsen.

A politikus a magyar érdekek képviseletének szenvedélyességét azzal magyarázta, hogy "annak a nyugati világnak az önfelszámolása zajlik, amelyhez ezer éven keresztül tartozni kívántunk és amelyet minden ellene indított külső támadástól védelmeztünk".

"Az európai rendszer hibáival szemben sokszor élesen megfogalmazott kritikák mögött a közös jövőnkkel kapcsolatos aggodalom és felelősségérzet áll, valamint annak tudata, hogy nem pillanatnyi érdekeink, hanem a hitünk szerinti igaz ügyet képviseljük" - jelentette ki Magyar Levente.

A Szent Adalbert Központban tartott emlékülésen előadást tartott Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete, Szabadhegy Péter, Magyarország korábbi angliai nagykövete és Takács László, a londoni The Mercers' Company képviselője.

"E rendezvény megkérdőjelezhetetlen tanulsága, hogy az értékválsággal küzdő Európának igenis élnek a keresztény gyökerei. Ugyanakkor világossá kell tennünk: ha nem ápoljuk ezeket az értékeket, akkor valósággá válik, beteljesedik mindaz, amitől mindannyian tartunk" - fogalmazott szárszavában Esztergom polgármestere.



Romanek Etelka a hagyományos Becket Szent Tamás ünnepséget egy mérföldkőhöz hasonlította, amelyen "a világ minden nyelvén érthetően annyi áll: keresztény és európai értékek, mindörökké".

A rendezvény előtt, amelyet a Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület, valamint a Rudnay Sándor Alapítvány szervezett, ökumenikus szertartás volt Esztergomban, a Szent Tamás-hegyi kápolnában.

Esztergom és Canterbury a 12. század óta áll kulturális és vallástörténeti kapcsolatban. Mindkét település érseki központ. Egykori főpapjaik, Becket Tamás és Bánfi Lukács esztergomi érsek párizsi tanulmányaik idejéből származó személyes barátsága alapozta meg a két város jó viszonyát.

Az 1170-ben mártírhalált halt Becket Tamás érsek éppúgy kiállt az egyház autonómiája mellett, mint a magyar egyház akkori feje. Becket Tamás halála után Jób érsek prépostságot alapított Esztergomban a vértanú tiszteletére.

Lékai László bíboros - aki 1976-tól haláláig, 1986-ig volt a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke - Becket Tamás 1538-ban Esztergomba került ereklyéinek egy részét Canterbury érsekségének adományozta, mivel Angliában VIII. Henrik rendeletére a szent összes emléktárgyát megsemmisítették.

Fotók: Szamosváry Zsolt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.