Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. Szeptember 11. 07:21, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Két cégre bonthatják a MÁV-ot

Két cégre bonthatják a MÁV-ot

Nyilvánosságra került a vasúttársaság átalakításáról készült tanulmány.

Amely szerint önálló céggé válhat a pályavasutat működtető szervezet, a személyszállító MÁV-Startba pedig beolvasztanák a mozdonyokat és a vagonokat üzemeltető-karbantartó leánycégeket - írja a Magyar Nemzet. A vasúti pályahálózat-működtető tevékenységet szervezeti szempontból el kell különíteni a vasúti szolgáltatást nyújtó szervezetektől a Széll Kálmán-terv, az Európai Unió előírásai, valamint nemzetközi jogszabályok alapján. A Magyar Nemzet információi szerint ezt tartalmazza az a tanulmány, amelyet független szakértők alkottak a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnökének felkérésére.

A javaslat szerint meg kell szüntetni a MÁV Zrt. 'holding/konszern jellegű' felépítését, és ehelyett két nagy egységet kell felállítani. Így a pályavasút, amely ma a MÁV Infrastruktúra Zrt. néven ismert, mind pénzügyi, mind szervezeti és irányítási szinten önállóvá válna valamennyi vasúti személyszállítási, árufuvarozási és vontatási szolgáltatást nyújtó társaságtól. A másik cég a jelenlegi személyszállító vasútra, a MÁV-Start Zrt.-re épülne, kiegészítve a járműveket biztosító, illetve karbantartó leányvállalatokkal.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: máv

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.