Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2018. Május 06. 05:02, vasárnap | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu/fotók: OXI

Két esztergomi művész kapott idén Babits-díjat

Két esztergomi művész kapott idén Babits-díjat

Idén Esztergom kulturális elismerését Kókay Krisztina textil- és grafikusművész és Szentessy László grafikusművész vehette át pénteken a Szentgyörgymezői Olvasókörben.

Az idei Babits-díj átadóval egybekötve megnyílt pénteken a Szentgyörgymezői Olvasókörben az Esztergomi Művészek Céhe kiállítása.

Az eseményen Polgár József, az Olvasókör igazgató köszöntötte a jelenlévőket, majd a Vörös Niki – Vörös László kettős jazzfeldolgozása és Arcson Rafael prózai előadása következett.

Szabó Judit, az Esztergomi Művészek Céhe titkár ezt követő beszédében Esztergom 20. századi művészettörténeti jelentőségét hangsúlyozta, különös tekintettel az egykor és jelenleg itt élő képzőművészek, fotográfusok munkásságára.
A Babits-díjakat pedig Meszes Balázs, az Idegenforgalmi és Kulturális Bizottság elnöke, illetve Bánhidy László alpolgármester adta át Kókay Krisztinának és Szentessy Lászlónak.

Kókay Krisztina textil- és grafikusművész Esztergomban született 1943-ban. Ferenczi Noémi-díjas, Érdemes Művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze lett 2018-ban. Művészeti tanulmányait a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban majd 1963-tól 1967-ig a Magyar Iparművészeti Főiskolán és 1981-1982-ben a Velem, Alkotóműhelyben folytatta. Az esztergomi születésű művész bár Budapesten él, de a mai napig szakmai, családi és baráti szálak kötik Esztergomhoz. Alapító tagja a Sigillum csoportnak (1968), az EMC-nek (1991) és az Esztergomi Művésztelepnek (2003-2007). Magas kvalitású munkáival folyamatosan részt vesz az Esztergomi Művészek Céhe kiállításain és aktív szervező munkájának köszönhetően juthatott el az Esztergomi Művészek Céhe alkotó közössége több esetben, Budapesten működő galériák kiállításaira. Aktív segítője és mentora a fiatal, pályakezdő művészeinknek. Kókay Krisztina ez év május 23-án tölti be 75. életévét.

Szentessy László grafikusművész Esztergomban született 1938-ban. 1966 óta kiállító művész. Az Egri Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakán kapott diplomát 1975-ben, 1976-77-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, majd 986-87-ben a Janus Pannonius Tudományegyetem tanárképző karán tanult. Korábban Esztergomban, Neszmélyen, jelenleg Tatán él és alkot. Kezdetben kisméretű táblaképeket festett olaj, tempera és pasztell technikával. Később a grafika mellett kötelezte el magát. A reneszánsz életöröm, a szeretet, a szépség és a humor jegyében készült, az emberi figurák köré szerveződő alkotásainak ihletője a zene, az irodalom, a történelem. Ebben a szellemben készültek sorozatai a „Magyar Mitológia”, a „Carmina Burana” éppen úgy, mint a korai magyar történelem és a középkor meghatározó személyiségeit magában foglaló történelmi arcképcsarnokának lapjai. A grafikán belül kedvelt műfaja a számára nemzetközi elismerést hozó ex libris. Alapító tagja a „Sigillum” Csoportnak (1968) és az Esztergomi Művészek Céhének (1991). Igényes grafikáival rendszeresen szerepel a Céh kiállításain. Aktív közösségi munkájának köszönhetően kapott lehetőséget a Céh arra, hogy Tata városában bemutatkozhatott. Munkájával, magatartásával, mindig példaként szolgált idősebb és fiatalabb kollégái számára. Szentessy László ez év augusztus 16-án tölti be 80. életévét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 10:14, kedd | Helyi

Magyar Nagydíj

Motoros mentő és autómentő is szolgálatban lesz a hétvégén az M3-as autópályán

2024. Június 25. 13:36, kedd | Helyi

ELTŰNT HOLTSÁG AMINA MIRIAM

Eltűnés miatt keresi a Komáromi Rendőrkapitányság a 14 éves lányt.

2024. Június 21. 22:26, péntek | Helyi

Látványos tudományos műsorral készül a Richter a Múzeumok Éjszakájára

Június 22-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján a Duna Múzeumban lélegzetelállító tudományos show-t mutat be az esztergomi rendezvény támogatója, a Richter Gedeon Nyrt.