Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Január 21. 15:28, csütörtök | Helyi
Forrás: Helyi Híradók - fotó: MTI

Két éven belül mégiscsak megépülhet az Ipoly-híd

Két éven belül mégiscsak megépülhet az Ipoly-híd

Újabb fordulattal ismét esély nyílt az Ipolydanásd és Helemba közé tervezett híd megépítésére.

A szlovákiai Nyitra megyei önkormányzat ugyanis a korábbi elutasítás után a héten megszavazta az újabb magyar ötletet, egy kisebb átkelő építését. Akár 2018 végére el is készülhet a híd, amely gazdaságilag is erősíti majd a térséget.

Több Ipoly-híd mellett már évtizedek óta vágyálom az Ipolydamásdot Helembával összekötő átkelő megvalósítása. Magyarországnak és Szlovákiának ugyanis alapvető érdeke, hogy az Ipoly bizonyos pontjai fölött újra hidak kössék össze a folyó két partján élőket. Ez a szétszakított családok összehozása mellett rendkívül fontos gazdasági érdek is. A két országból egymáshoz dolgozni járóknak így több lehetőségük lesz, amit könnyedén, kerülő nélkül elérhetnek például az új ipolydamásdi hídon. A jó néhány terv közül ugyanis ez került a legközelebb a megvalósításhoz, de végül azonban elbukott.

Most azonban végre egy újabb pillérjéhez érkezett a korábban már uniós támogatást is nyert, ám a szlovákiai Nyitra megyei döntéshozók miatt végül az utolsó pillanatban megakasztott fejlesztés. Tették ezt a felvidéki képviselők annak ellenére, hogy gyakorlatilag az átkelő építésének teljes költségét elnyerte a magyar és szlovák pályázó. A felvidéki félnek végül azonban nem tetszett a műszaki tartalom és összköltsége. Ezért végül mégiscsak elutasította a megvalósítást. Megoldásként ekkor egy új tervel állt elő a magyar oldal: méghozzá egy kisebb és olcsóbb szerkezet megépítésével. Ezt végül a héten testületi ülésükön elfogadták Nyitra Megye Önkormányzatának képviselői.

Mint Farkas Iván képviselő, az Magyar Közösség Pártja frakcióvezetője elmondta: a megye végre vállalja a Helemba és Ipolydamásd közötti Ipoly-híd megépítését. Hozzátette: az erről szóló határozat tartalmazza a tervezés és a projekt-előkészítés kötelezettségét valamint azt, hogy az önkormányzat biztosítja a beruházás szlovákiai részét érintő költségek Nyitra megyére eső önrészét.

Rományik Ferenc Ipolydamásd polgármestere, a hír megépítésének fő szószólója a Helyi Híradók szerkesztőségének örömmel erősítette meg a hírt. Mint kifejtette: a korábbi tervekhez képest azt a B-tervet fogadta el a Nyitra megyei önkormányzat, melyben az előző 80 tonnás teherbírású híd helyett egy 40 tonnás, rövidebb szerepel. Műszaki tartalma mellett pedig a költsége is változott, a korábbi 3,6 milliárd forint helyett ugyanis 1,8 milliárdból valósulhat meg. Leginkább a polgármester szerint ezért is hagyta most jóvá a hídépítést a nyitrai közgyűlés.

„Ezzel együtt gyakorlatilag előröl kell kezdeni mindent. Újra pályáznunk kell, és új hatástanulmányokra, kiviteli tervekre és engedélyeztetésre van szükség. Várhatóan májusban megnyílnak a pályázati lehetőségek. Közben a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. hatástanulmányokat végez, majd elkészítteti a kivitelei terveket, kiírja a közbeszerzést az építésre és végül elkezdődhet az építkezés. Ha pedig minden a tervek szerint alakul, akkor 2018 végén már akár használatba is vehetik az ipolydanásdiak és a helembaiak az átkelőt” – részletezte Rományik Ferenc.

A híd azonban nemcsak a két településnek fontos, hanem az érintett régióknak szintén. Medvácz Lajos, az Ipoly Eurórégió elnöke, Balassagyarmat polgármestere ugyanis a Helyi Híradónak hangsúlyozta a közlekedési szempont mellett a kereskedelem miatt is nagy a jelentősége. Az infrastruktúra fejlesztése mellett pedig a folyó két partján élők kapcsolatait is erősíti.

„A világháborúk előtt összesen 47 híd kötötte össze a térséget, most viszont csak óriási kerülőkkel juthatnak át a helyiek egyik partról a másikra. Akár negyven kilométert is kerülhet az, aki szeretne átjutni a túlparton alig ötszáz méterre lévő településre. Ezt a térségben az Ipolydamásd és Helemba közti híd is jelentősen javítaná” – jegyezte meg Medvácz Lajos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.