Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. November 04. 19:37, csütörtök | Helyi

Két nagyszerű embert, szakembert ismertek el születésnapja alkalmából

Két nagyszerű embert, szakembert ismertek el születésnapja alkalmából

Az idei Év Háza díjátadón a megyei kamara elismerésben részesítette kiemelkedő munkásságáért a most 80 esztendős Éber Károly okl. építészmérnököt és a 70 éves Besey László okl. építőmérnököt.

Mivel ez volt az első alkalom, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Építészkamara ilyen típusú elismerésben részesítette valamelyik tagját, az érintetettek teljes meglepődéssel vették át az oklevelet a helyi építész közösség tagjainak szeretetteljes tapsa közepette.

Szívből gratulálunk az elismeréshez Éber Károlynak (akinek ma névnapja is van: boldog névnapot kíván az InfoEsztergom szerkesztősége!) és Besey Lászlónak!
Az elhangzott méltatásokat, amelyeket Markos Anikó, a kamara elnöke olvasott fel, változtatás nélkül közöljük.

ÉBER KÁROLY okl. építészmérnök

1941-ben született Esztergomban. Diplomáját 1964. december 7-én vette át a Budapesti Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán.
Munkahelyei:
-1964-1968 Labor Műszeripari Művek Fejlesztési Főosztálya, majd Beruházási Osztálya
-1968-1972 Esztergom Város Építészeti Osztályán főmérnök. Ez időszakban zajlott tervei alapján a városközpont rekonstrukciója, elkészítette a Széchenyi tér színdinamikai tervét, a Várhegy részletes rendezési tervét.
-Esztergomi Építőipari Szövetkezet (1972-1978) Műszaki vezetője volt a visegrádi Silvanus, a dobogókői Nimród szállodáknak, a komáromi lakóparknak, ami az újdonságnak számító „qutinor” technológiával épült.
-A szövetkezet megszűnése után a nyugdíjazásáig a Gran ÁFÉSZ műszaki vezetője volt, ahol 10 ABC áruházat, éttermeket tervezett és a kivitelezésükben is aktívan közreműködött.
-Nyugdíjazása után családi vállalkozásban tervezett, végzett kivitelezői munkákat és látott el felelős műszaki vezetést, mint pl. az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium Óvoda és Általános Iskola különleges tornatermének építésénél a fővállalkozó felelős műszaki vezetője. Jelenleg is aktívan dolgozik.
Példaértékű építészmérnöki tevékenységét a Budapesti Műszaki Egyetem Szenátusa ARANYDIPLOMA adományozásával ismerte el.
Éber Károly alapító és jelenleg is aktív tagja a KEM Építész Kamarának, s személye példakép a fiatal kollégáknak.

BESEY LÁSZLÓ okl. építőmérnök

1975-ben szerzett okl. építőmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd ugyanott 1990-ben igazságügyi szakmérnökit.

Munkásságának jelentős részét teszik ki a műemlék épületek helyreállításának a tervezői feladatai, melyek közül kiemelkedik
- Dorog, Hősök tere r.k. templom külső-belső felújításának generáltervezése, homlokzat felújítása (Év Háza Komárom-Esztergom Megyében Díj 2012.)
- Esztergom Viziváros r.k. templom külső felújításának generáltervezése, homlokzat felújítás, toronysisak fedése, tetőfedés, kőszobrász munkák, nyílászáró cserék
- Nyírbátor, Monorita templom tetőcsere, toronysisak csere szerkezeti terve
- Árpád-házi királyok esztergomi palotájának rekonstrukciója (vezető statikus)
- Esztergomi Zsinagóga rézlemez fedése és rekonstrukciós tervei
- Tata, Szent Kereszt r.k. templom toronysisak rekonstrukció (Év Háza Komárom-Esztergom Megyében Díj 2010.) majd tetőszerkezet felújítás 2019. (Év Háza Komárom-Esztergom Megyében Díj Dicséret 2020.)
- Tardos, Szent Mária Magdolna r.k. templom homlokzat felújítása (Év Háza Komárom-Esztergom Megyében Dicséret 2016.)
- Esztergomi Bazilika (folyamatos)
Tervezői munkái mellett a szakértői feladatok is meghatározó szerepet kapnak. Ízelítőül néhány:
- acsai Prónay kastély, tatai Eszterházy nyári lak, billegpusztai Balogh-Eszterházy kastély teljes statikai vizsgálata
- több mint 50 barokk templom statikai működésének elemzése
- igazságügyi szakértői feladatok
Besey László ötvözi munkásságában a „régivágású” mérnökre jellemző precizitást, a mindenre kiterjedő figyelmet, a tökéletességre törekvő munkavégzést, a művész szárnyaló fantáziájával. Dicsérendő, hogy eközben mégis olyan alkotásokat tervez, amelyek kivitelezhetők, az extrémebb megoldásokhoz külön szerkezeteket tervez és személyesen irányítja a munkálatokat.
Viszonylag szűk szakmai, baráti kör ismeri csak a verseit, melyek néha görbe tükröt állítanak a társadalom elé, néha szerelemről, szenvedélyről szólnak – nagyon emberien.
Ha egy szóval kellene jellemezni, akkor a „humanista” lenne talán a legtalálóbb, bár a „polihisztor” is ráillik.
Az EMBER szeretete, az ÉLET jobbá-tétele tükröződik a közösségért vállalt szerepeiben is.
Vezető tisztségviselője mind az Építész, mind pedig a Mérnöki Kamarának, sőt 2016-ig a Győr-Moson-Sopron-, Vas-, Komárom-Esztergom Megyei Igazságügyi Szakértői Kamarának is elnök-helyettese volt. Emellett Esztergom Városában rendszeresen maga köré gyűjti a Város építészeit és mérnökeit, hogy a városi főépítésszel együtt gondolkodva a Város érdekében közösen találjanak megoldásokat a különböző fejlesztésekre.
Munkásságát a KEM Mérnöki Kamara Mikovínyi Sámuel Díjjal, valamint az „Év Mérnöke” Díjjal, míg a KEM Építész Kamara 2 alkalommal „Év Háza Komárom-Esztergom Megyében” Díjjal 2016-ban és 2020-ban pedig Dicsérettel ismerte el. A Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozatának Kardos Andor díját építési kivitelezői tevékenységéért kapta.
Fiatalokat megszégyenítő aktivitása, sokszínű érdeklődése, naprakész szakmai tudása legyen példa a mérnökök és építészek előtt!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT