Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2017. Január 18. 07:56, szerda | Helyi
Forrás: ITE

Kezd el a futást most!

Kezd el a futást most!

Az év eleje a fogadalmak korszaka, és tényleg, most elkezdünk fogyni és futni. Ha talán elbizonytalanodtál az újévi fogadalmadban, most garantáltan újra erőt kapsz, ha elolvasod cikkünket.

Belehalunk a zsírba

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint a túlsúly ma már az 5. helyen található a halálozási okok között. A szakmai számítások szerint világszerte 2,8 millió ember idő előtti halálát okozza a túlsúly.

És sajnos a hazai statisztikák még elborzasztóbbak. Európában, éppen nálunk, Magyarországon él a legtöbb elhízott ember. És egy még ijesztőbb adat, a hazai lakosság több mint fele, jelenleg 5 millió ember nevezhető túlsúlyosnak, vagy elhízottnak. És ha még nem ijedtél meg eléggé: a cukorbetegség 44%-ánál a kiváltó ok a túlsúly, a daganatos megbetegedéseknél 7-41%-ra becsülik a túlsúly szerepét.
Szóval túlsúlyosnak lenni, kész veszedelem, és ha ehhez még társul a mozgásszegény életmód, akkor készülhetünk a betegségre. Ideje tehát változtatni!

Kezdjük a futással!

Ha mozgásra kerül a sor, akkor legegyszerűbb a futással kezdeni. Hogy miért? Nos, a többi mozgáshoz gyakran valamilyen eszköz kell, vagy el kell menni valahova. Túlsúlyosan nehéz beállítani egy edzőterembe, vagy fitnessterembe. Ezért jó a futás, mert nem kell hozzá semmit beszerezni, és magányosan is végezhető.
Persze itt sem árt egy jó futócipő, vagy a megfelelő futóöltözet, de valljuk be őszintén, amíg 500 métert sem tudunk lefutni, addig tökéletesen megteszi az otthoni sportcípő is, és ha már egy hónapja futunk rendszeresen, akkor megajándékozhatjuk magunkat egy futócipővel.

A lényeg, hogy ne gondoljuk túl a dolgot, hanem menjünk ki és fussunk!

Jó, de mégis hogyan kezdjünk tehát neki?

Nos, az interneten rengeteg hasznos cikk és írás van a futásról, és ma már kezdő és haladó futóknak szóló edzésterveket is találunk. Ezek között bátran böngészhetünk.
Fontos, hogy kezdőknek szóló edzéstervet válasszunk, és ha ez úgy kezdődik, hogy fussuk le az első 1 km-t, akkor lépjünk is tovább. Aki ismer kezdő és túlsúlyos futókat jól tudja, hogy sokaknak 1 perc futás, vagy 500 méter lefutása is óriási kihívás, tehát innen kell elindulni.

De ez ne kedvetlenítsen el. Bármilyen hihetetlen ilyen szintről is elérhető akár a félmaraton is. Ami fontos, hogy olyan edzéstervet válasszunk, ami nagyon alacsony szintről indul, mert így az elején lesz sikerélmény. A másik fontos kritérium, hogy fokozatosan növeljük a lefutandó távot, akár időben, akár távolságban. Sok kezdő ott hibázza el, hogy nincs kitűzve fejlődés, nincs világosan mérve az előrehaladás, és emiatt elapad a lelkesedés.

Nem baj, ha először csak száz métert tudunk lefutni, de fontos, hogy a következő héten már 120 méter legyen a terv és egy hónap múlva már az 500 méter. Persze aki jobb egészségügyi állapotban van indulhat egy kilométerről is. Kinek-kinek képességei szerint.

Még néhány jó tanács kezdőknek. A levegőt az orrunkon szívjuk be, és a szánkon fújjuk ki, ellenkező esetben hamar szúrni kezd az oldalunk.

A másik jó tanács: teli hassal ne fussunk, különösen akkor ne, ha még csak most kezdünk neki a futásnak.

A harmadik jó tanács: ne öltözzünk túl a futáshoz. A futás hőt termel, és sok kezdő azért nem bírja a futást, mert túlöltözött. Úgy öltözködjünk, mintha 10 C fokkal melegebb lenne odakint.

Végül: melegítsünk be futás előtt. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak amit iskolában is csináltunk. Ha végképp tanácstalanok vagyunk, akkor egy intenzív 10 perces gyaloglás is megteszi az első futásaink előtt.

Felkészültél? Akkor irány ki a szabadba, és kezdj el futni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.