Városlista
2022. május 19, csütörtök - Ivó, Milán

Hírek

2012. Szeptember 14. 07:50, péntek | Helyi
Forrás: mti

Kezdődik az Ars Sacra fesztivál Esztergomban is

Kezdődik az Ars Sacra fesztivál Esztergomban is

Pénteken kezdődik az Ars Sacra fesztivál, amely magában foglalja a Templomok éjszakája és a szakrális művészetek hetének rendezvényeit. A rendezvény keretében esztergomi programok is várják az érdeklődőket.

A Magyar Nemzeti Múzeumban tartandó megnyitó ünnepségen köszöntőt mond Csorba László, a múzeum főigazgatója, a fesztivált Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitja meg - közölték a szervezők az MTI-vel.

Az egész Kárpát-medencére kiterjedő programsorozat keretében a nagy budapesti múzeumoktól a vidéki gyűjteményekig számos helyszínen több száz program várja az érdeklődőket kilenc napon át.

Az Ars Sacra Alapítvány szervezésében zajló fesztivál a zsidó-keresztény kultúrkörhöz tartozó művészeti alkotások bemutatásával "a művészetek nyelvén az evilági életen túlmutató szakralitás jelenvalóságát igyekszik kifejezni világunkban" - olvasható közleményükben.

A rendezvénysorozatba bekapcsolódnak Budapest legnagyobb múzeumai - a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Kiscelli Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum - egy-egy szakrális tematikájú kiállítással, előadással vagy koncerttel.

Ezúttal először kapcsolódik be a programsorozatba a Budapest Galéria, a Duna Palota, a Klebelsberg Kultúrkúria, a MOM Kulturális Központ, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Dorottya Café, a Szépművészeti Múzeum és a Kiscelli Múzeum pedig több év után újra programhelyszín lesz.
A fesztivál programjait - képző- és iparművészeti kiállításokat, különböző műfajú koncerteket, színházi, irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket, gyerekprogramokat - ingyenesen látogathatja a nagyközönség.

A fesztivál részeként a kulturális örökség napjaihoz kapcsolódó Templomok éjszakáján, szombaton a Kodály-évforduló alkalmából több felekezet templomában csendül fel azonos időben egy-egy Kodály-zenemű, egyszerre határokon innen és túl.

A történelmi egyházak közös dicsőítést tartanak vasárnap a budapesti Szent István-bazilikában zsoltárokat énekelve.

Az Ars Sacra fesztivál vendégei lesznek mások mellett: Aknay János Kossuth-díjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, az Anima Musicae Kamarazenekar, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, Császár Angéla érdemes művész, Fassang László orgonaművész, Ferencz Éva Magyar Örökség-díjas énekművész, Kárpáti Tamás Kossuth-díjas festőművész,a Kelemen-vonósnégyes, Kéri Kitty és Oberfrank Pál színművészek, Lackfi János író-költő, a Misztrál együttes, a Pro Musica Leánykar, Rohmann Ditta csellóművész, Stefanovits Péter grafikusművész és a Szent Efrém Férfikar.

A fesztivál fővédnökei Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Mádl Dalma, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök özvegye.

Esztergomban a Szent Adalbert Központban egyházzenei koncert, kiállítás a Keresztény Múzeumban pedig színes programok várják mától az érdeklődőket.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 18. 13:53, szerda | Helyi

Felborult egy autó a 11-es főúton

Május 18-án, szerdán 13 óra után lesodródott az útról, és a szántóföldön a tetejére borult egy személyautó a 11-es főút 71-es kilométere közelében, Tát és Esztergom között.

2022. Május 18. 13:12, szerda | Helyi

Migránsokat fogtak el Esztergomban

Május 18-án, szerdán reggel egy migránsokkal teli kisbuszt állítottak meg a rendőrök Esztergomban, a Nagy Duna sétánynál.

2022. Május 18. 11:44, szerda | Helyi

SOS!!!! Örökbefogadókat keresünk!

Ez a poszt több órányi mély levegő vétel, nyugodjunk meg, mert letiltanak gondolat után született.

2022. Május 18. 09:36, szerda | Helyi

Kórustalálkozó Táton!

A Táti Német Nemzetiségi Önkormányzat szeretettel meghívja Önt és kedves családját 2022. május 21. (szombat) 15 órára a Táti Kultúrházban megrendezésre kerülő KÓRUSTALÁLKOZÓRA.