Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2012. November 30. 11:00, péntek | Helyi
Forrás: lvp

Kezdődik az esztergomi adósságátvállalás – államtitkári országjárás

Kezdődik az esztergomi adósságátvállalás – államtitkári országjárás

Esztergomban is elkezdődtek az önkormányzati adósságállomány átvállalásának tárgyalásai, ezt Németh Zsolt államtitkár és Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott fejtette ki csütörtökön a művelődési házban.

Németh Zsolt külügyi államtitkár és Czunyiné Bertalan Judit a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja országjárás keretében Esztergomba látogatott csütörtökön a Fidesz Esztergomi Szervezetének meghívására. A két politikus előbb sajtótájékoztatót tartott a művelődési házban, majd fórumon a helyiek is kérdezhették a kormányzat képviselőit. Az esemény kiemelt témája az önkormányzatok adósságrendezése volt.

A sajtótájékoztatón Czunyiné Bertalan Judit kifejtette, fontos a kormány számára, hogy miniszterei, államtitkárai végigjárják az országot és tájékoztassák a lakossággal, egyebek közt olyan témákban, mint az önkormányzatok adósságrendezési kérdése, melynek Esztergomban is megkezdődött a kidolgozása. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja úgy fogalmazott, hogy mivel szívük csücske Esztergom, ezért reméli, hogy a lehető legjobb megoldás születhet meg a kérdésben.

Németh Zsolt ezt követően elmondta, hogy mindig nagy öröm számára Esztergomba látogatni, hiszen felesége párkányi, így sok időt töltött már el eddig is a városban. Az államtitkár személyes élményei után rátért Esztergom gazdasági helyzetére. Németh Zsolt bízik benne, hogy sikerül úgy megújítani a várost, mint ahogy a kormány tette az országgal. Az államtitkár szerint a kormányzás félidejénél értékelni kell az eddigi eredményeket, melyek közül kiemelte, az állam újjászervezését, az új intézményrendszerek kiépítését, a nemzeti identitás tartalmának megerősítését és a gazdasági terhek megosztását. Németh Zsolt azzal zárta mondanivalóját, hogy Esztergom fejlődési potenciálját a jövőben ki kell aknázni.

Czunyiné Bertalan Judit a sajtótájékoztatót végül azzal fejezte be, hogy az esztergomi adósságátvállalással még vannak nyitott kérdések, az azonban biztos, hogy 40 és 70 százalék közötti átvállalásra lehet számítani.

A város politikai helyzete jelentős nehézségeket okoz, amit a helyi politikusoknak kell megoldani, ebbe ugyanis nem szól bele a kormányzat. A helyi döntéseket, feszültségeket nem is tudja megoldani a kormány, mert nem akarja veszélyeztetni az önkormányzat autonómiáját. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne figyelnénk vagy segítenénk Esztergomnak, ezt jól példázza a kormány Suzukival kötött stratégiai megállapodása is vagy a Széchenyi Terv keretében a városi cégeknek nyújtott állami segítségek” – részletezte a kormánymegbízott. Czunyiné Bertalan Judit végül leszögezte, az állami adósságátvállalás ugyan nem oldja meg Esztergom minden gondját, de jelentős pénzügyi segítség lesz.

A sajtótájékoztatót követően mindezt fórumon is ismertették az esztergomiakkal a kormányzat képviselői.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.