Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2011. Augusztus 28. 14:17, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Kiöregedőben a háziorvosi szakma - csábítják a fiatalokat

Kiöregedőben a háziorvosi szakma - csábítják a fiatalokat

Az egészségügyi államtitkárság azt szeretné, ha minél több rezidens dolgozna a rendelőkben, ezért praxisonként másfélmillió forint támogatást adnának eszközbeszerzésre – mondta Beneda Attila kabinetfőnök a köztévében.

A háziorvosok átlagéletkora már megközelíti a 60-at, sok helyen pedig olyanok látják el a betegeket, akik már évekkel ezelőtt nyugdíjba mehettek volna.

Egy miskolci orvos több mint 30 éve háziorvos. Nyolc éve lehetne nyugdíjas, mégis dolgozik. Szerinte a legnagyobb probléma, hogy nincs utánpótlás.

„Ha lenne valaki olyan fiatal kollega, aki vállalná ezt a munkát, akkor én szívem szerint úgy vezetném be a praxis munkájába, tevékenységébe, hogy mellettem dolgozzon vagy 2 évet. Tapasztalja, vegye át azokat az ismereteket, amik az ellátáshoz szükségesek” – mondta a háziorvos.

Az országban jelenleg 6800 háziorvosi körzet van, egyharmadukban már most is nyugdíjasok látják el a betegeket - kényszerből.

Többségük átadná a fiataloknak a praxist, ha lenne kinek. Évente ugyanis nagyjából 100 rezidens kezd a háziorvosi rendelőkben dolgozni, de közülük legfeljebb 60 marad hosszabb távon. Nincs például pénzük arra, hogy megvásárolják a praxist, illetve a szükséges eszközöket. A háziorvosok ezért is szeretnének plusz támogatást.

Úgy gondoljuk, hogy a következő egy-két évben a háziorvosi praxisok finanszírozását, nyilván a gazdasági teljesítő képesség függvényében, de sikerül olyan módon bővíteni, hogy az itthon maradásukat segítse – mondta Beneda Attila, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kabinetfőnöke a köztévében.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: orvos

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 17:31, csütörtök | Belföld

Javul a házomlásban megsérült táncművész állapota

Folyamatosan javul az operettszínház táncművészének állapota azt követően, hogy súlyosan megsérült a terézvárosi házomlás során - tájékoztatta a Budapesti Operettszínház csütörtökön az MTI-t.

2022. Június 30. 17:08, csütörtök | Belföld

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t.

2022. Június 30. 15:07, csütörtök | Belföld

Varga Mihály: Magyarország első helyen végzett a GlobalCapital Bond Awards díján

Magyarország első helyen végzett a GlobalCapital Bond Awards díján. Egy héten belül ez a második nemzetközi elismerés a sikeres adósságkezelésért - írta a pénzügyminiszter csütörtök reggel a Facebook-oldalán.

2022. Június 30. 14:06, csütörtök | Belföld

Magát tábornoknak adta ki a szélhámos, feleségét is átverte

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség egy 53 éves férfi ellen, aki a feleségét is átverve, magát tábornoknak kiadva mintegy 150 millió forintot csalt ki több sértettől különböző előnyök ígéretével.