Városlista
2024. április 22, hétfő - Csilla

Hírek

2017. Október 14. 05:00, szombat | Helyi
Forrás: mti - MTI Fotó: Filep István

Kitüntették az egykori frankás tanárt

Kitüntették az egykori frankás tanárt

Kitüntették az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium egykori tanárát.

Barsi Balázs ferences szerzetes, a Sümegi Sarlós Boldogasszony Ferences Kegytemplom igazgatója és Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola és Érseki Papnevelő Intézet rektora vehette át az idei Fraknói Vilmos-díjakat az emberi erőforrások miniszterétől csütörtökön Budapesten.

Balog Zoltán a díjátadón úgy fogalmazott, a Fraknói Vilmos-díj azért is fontos, mert Magyarországon még ma is él az a tévképzet, hogy a hittel való foglalkozás csak valamilyen pótléka olyan embereknek, akik nem elég okosak, nem eléggé haladnak a korral.

A hit és a tudomány azonban összetartozik, egymásból következik - hangsúlyozta Balog Zoltán, hozzátéve: "minden igaz hit előbb-utóbb eljut odáig, hogy egyfajta intellektuális összerendezettségi igénye van".

A miniszter szólt arról is, hogy az egyházi tudományokat az különbözteti meg más tudományoktól, hogy az igazság ott önmagában nem ér semmit, mivel azzal sérteni, szakadékokat mélyíteni és bántani is lehet. Ellenben ha valaki képes arra, hogy az igazságot szeretetben képviselje, képes hidakat építeni olyan emberekhez, közösségekhez is, amelyekkel korábban akár szemben is állt - fejtette ki Balog Zoltán, hozzátéve ugyanakkor, hogy ugyanez fordítva is igaz, vagyis a szeretet gyenge és hamis az igazság nélkül. "Az igazságot nem tagadhatjuk el azért, mert szeretetre vagyunk kötelezve" - fogalmazott.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár beszédében köszönetet mondott a díjazottaknak, amiért a tudást és a hiteles keresztény élet példáját átadják a fiataloknak. Kiemelte, a kereszténység komoly kihívás előtt áll, amelyből reményei szerint hosszú távon, sőt végérvényesen győztesen jön ki.

Barsi Balázs 1964-ben lépett be Szent Ferenc rendjébe, 1971-ben szentelték pappá, 1972-től az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium tanára és kollégiumi nevelője. 1982-től teológiai tanár, majd két évtizeden át a szécsényi rendház házfőnöke, 1997-től pedig a sümegi rendház irányítója.

Dolhai Lajos 1981 óta az Egri Hittudományi Főiskola teológiai tanára, 1981-1996 között az intézmény prefektusa, 2008-tól pedig rektora. Dolhai Lajos emellett 1991 óta főszentszéki kötelékvédő, 2009-től főszékesegyházi kanonok, 2014-től pedig a Nemzetközi Teológiai Bizottság tagja.

A Fraknói Vilmos-díjat 2000-ben adták át először, Fraknói Vilmos (1843-1924) egyháztörténészre emlékezve, aki 1879-től a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, majd 1889-től 1892-ig másodelnöke volt. Fraknói Vilmos a középkori magyar történelem több, elsősorban egyház- és diplomáciatörténeti témáját dolgozta fel, 1878-ban nagyváradi kanonok, 1879-ben szekszárdi címzetes apát, 1892-ben pedig arbei címzetes püspök lett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT