Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. December 19. 14:21, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Komoly segítséget kaphatnak a cukorbetegek

Komoly segítséget kaphatnak a cukorbetegek

Pécsi kutatók megtalálták a kettes típusú cukorbetegség egyik okát, és ez komoly segítséget jelenthet a betegség jövőbeni kezelésében – adta hírül az Új Dunántúli Napló hétfőn.

A lap utalt rá: a kettes típusú cukorbetegség kialakulásában több tényező is szerepet játszik. Az alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja megfelelő mértékben kifejteni vércukorszint-csökkentő hatását. Ez általában a harminc év feletti, arra hajlamos és nem megfelelő életmódot folytató embereknél alakul ki, de az elhízott gyermekek körében is egyre gyakoribb.

Aki ebben a betegségben szenved, kevésbé érzékeny a cukor sejtekbe való bejutását szabályozó hormon, az inzulin iránt. A szervezet termel ugyan inzulint, de nem elegendőt ahhoz, hogy ez a normális vércukorszintet biztosítani tudja. Ezért szükségük lehet gyógyszeres kezelésre, súlyosabb esetben inzulinra is. Pécsi kutatók nyolcéves munkájuk eredményeként arra jöttek rá, hogy a problémát az egyik aminosav végleges módosulása okozza.

Wittmann István, a Pécsi Tudományegyetem belgyógyászati klinikájának és nephrológiai centrumának vezetője a lapnak azt mondta: a felfedezés magában hordozza a kezelhetőség lehetőségét is. Ha a pécsiek ezzel kapcsolatos és a napokban benyújtott szabadalmát elfogadják, néhány éven belül olyan gyógyszerek és táplálékkiegészítők állhatnak a betegek rendelkezésére, amelyekkel megállíthatják állapotuk romlását.

A klinika vezetője emlékeztetett rá, hogy Magyarországon egymillió cukorbeteg él és ugyanennyien vannak a betegség kialakulását megelőző állapotban. Utóbbiak közül sokan nem vizsgáltatják ki magukat.

Wittmann István szólt arról is, hogy a felfedezés nemcsak a cukorbetegség, hanem az anyagcsere-problémák, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében és a rákgyógyításban is segíthet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére