Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2019. Június 21. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu/Fotók: facebook.com/RomanekEtelka

Könyvtár-elhelyezés, óvodák, futópálya-építés – Napirenden Esztergom

Könyvtár-elhelyezés, óvodák, futópálya-építés – Napirenden Esztergom

Több pont megvitatásával tartottak testületi ülést Esztergom képviselői csütörtökön.

Rendeletmódosítások, hosszas vita a városi könyvtár elhelyezéséről, óvodák várható gyermeklétszáma és indítható csoportszáma, Magyar Máltai Szeretetszolgálat beszámolójának elfogadása, pályázat benyújtása az Országos Futópályaprogramba, Esztergomi Zeneiskola Alapítványának támogatása, óriásplakáthely értékesítése – többek között ezen témákról döntött a Képviselő-testület a június 20-i rendes testületi ülésén.

Az ülésen Sasvári Viktor, Erős Gábor és Juhász István nem tudtak részt venni, távolmaradásukat előzetesen írásban jelezték.

Napirend előtti felszólalásában Eck András kérte, hogy az Eperjes utcai parkolási problémákat ne tárgyalja a testület, mert a kerékbilincs bevezetését a képviselők nem szavaznák meg. Stámusz Andrea arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos lenne a kérdést tárgyalni és lehetne egy önfenntartó rendszert kialakítani, ami bevételt is hozna és képes lenne szabályozni a parkolásban kialakuló problémákat. Az előterjesztést végül nem vették fel a napirendek közé.

Romanek Etelka két ülés közötti tájékoztatójában kiemelte a 2019. május 30-i városházi lakossági fórumot, amely az Agrárminisztérium rendezésében került megtartásra a Green Park Štúrovo beruházásról, amely ellen minden érintett tiltakozik és az Önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy valamennyi jogi fórumon képviseljük érdekeinket.

A jegyző nyilvános ülésen választ adott dr. Szerencsés Gergely kérdéseire a Schweidel úti műfüves pályával kapcsolatos lakókörzeti panasszal kapcsolatban. A lakók nem a pálya nyitásában-zárásában, vagy a házirenddel történő szabályozásban látják a megoldást, hanem a pálya áthelyezésében. Romanek Etelka elmondta, hogy a következő testületi ülésre önálló napirendi pontként fogja előterjeszteni a kérdést.

Napirenden a könyvtár

A képviselő-testület előtt ebben a ciklusban 13 alkalommal szerepelt a könyvtár elhelyezésének a kérdése, de máig nem került méltó helyre ez az alapvető fontosságú kulturális intézmény. A polgármester javaslatára 2017 márciusában döntés is született a könyvtárnak a volt Balassa Iskolában történő végleges elhelyezésére, melyet azonban egyéni képviselői indítványra egy év múlva, 2018 márciusában visszavont a testület. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy 2014 óta a testület kérésére a hivatal tíz helyszínt megvizsgált, feltérképezett, elemzéseket és tanulmányterveket készített annak érdekében, hogy mielőbb elhelyezésre kerüljön az intézmény, de érdemi döntés nem született a mai napon sem.

A főépítész elmondta, hogy egy ilyen jellegű közintézmény ára a jelenlegi árszinten 1 millió forint négyzetméterenként. Eck András felszólalásában jelezte, hogy jelenleg nem látja a megvalósítás forrását és kérte, hogy „a könyvtár elhelyezésének a kérdése Hernádi Ádám Esztergom városát érintő kiemelt jelentőségű turisztikai fejlesztésekért felelős miniszteri biztossal történt egyeztetés után kerüljön vissza a testület elé. Az egyeztetésbe dr. Szántó Tamás, a Strigonium Zrt. vezérigazgatója is legyen bevonva.”

Ezt követően élénk vita bontakozott ki a kérdésben, amikor is Nyíri Attila felszólalásában kifejezte, hogy meglepő az, hogy mintha valaki meg akarná állítani a könyvtár elhelyezését, majd kérdéssel fordult a képviselők felé, hogy mi a szerepe a kérdésben Hernádi Ádámnak? Romanek Etelka felszólalásában megjegyezte, hogy a könyvtár elhelyezését a jelenlegi testület az elmúlt években nem tudta megoldani és jelezte, hogy ennek felelősségét a testületnek kell felvállalni. Romanek Etelka jelezte a képviselőknek, hogy a könyvtárlétesítés és -működtetés kötelező önkormányzati feladat és mint ilyen, nincs turisztikai vonzata, mint ahogyan azt a turisztikai fejlesztésre szánt milliárdokból sem lehívható. Bár úgy tűnik, hogy a könyvtár kérdésében lehetett volna végre döntést hozni, de ezt csak 3 képviselő támogatta (Romanek E., Nyíri A., Vígh L.), ugyanakkor a képviselők többsége a döntés újabb elhalasztása mellett foglalt állást.

Zeneiskola támogatása

Az Esztergomi Zsolt Nándor Zeneiskola tanulóinak a bambergi testvérvárosi koncertre utazását 400 ezer forinttal támogatta a testület.

Pályázat benyújtása az Országos Futópálya építési programba

A program keretében az önkormányzat futópálya létesítéshez 30 millió forint önerőt vállal 50 százalékos támogatás mellett. Megvalósítás helyszíne a meglévő kerékpárút mentén lesz, a Sánc utca feletti indítással a Szentgyörgymezői lakóparkig.

Birkózó-terem létesül

A testület hozzájárulását adta, hogy a tulajdonában álló ingatlan egy részét a NIKÉ Sportegyesület térítésmentes használatába adja 15 év határozott időtartamra. Az ingatlanrész használatba adásával Esztergom önkormányzata hozzájárul, hogy azt a sportegyesület pályázatba bevonja, és a pályázaton megnyert összeget az ingatlan felújítására fordítsa.

Helytörténeti tájékoztató tábla-sorozat avatása

Csütörtökön a Széchenyi téren a Posta épületénél avatta fel a városvezetés a 20 részből álló Históriás tábla-sorozat. Az önkormányzat által finanszírozott kisberuházásnak köszönhetően a műemléki és műemlék jellegű épületekre mutatós formátumban, kovácsolt vas és időtálló speciális plexi anyagból készült táblákon tették olvashatóvá az adott ház történetét.

A június 20-i avatóünnepségen elsőként Philip Frigyes, Esztergom főépítésze többek között azzal a mondással jelentette be hivatalosan a Históriás táblák programot, hogy „a kettős a megosztott öröm és feleannyi a megosztott bánat”, mely természetesen ezúttal a Históriás táblák első húsz kihelyezett darabjára vonatkozik.

Az avatóünnepségen Romanek Etelka rövid köszöntőjében több más mellett azzal az idézettel erősítette meg mondanivalóját, hogy „Aki a múltját nem ismeri, az a jövőjét nem érdemli”. Arról is beszélt, hogy a helytörténeti jelentőségű, a szöveg mellett képeket is tartalmazó Históriás táblák Esztergomban főként a fiataloknak szólnak, akik a mindig velük lévő okostelefonokkal le tudják olvasni a táblákon található QR-kódot, mely még több információt kínálnak.

Az avatási ünnepségen Vereckei Attila muzsikus dalai utaltak a régi korok ránk hagyott értékeire. A Históriás táblák ötlete városunk főépítészétől ered, az ízléses megvalósítás Szeder Balázs tipográfus munkáját dicséri. Az első húsz ilyen tábla a Széchenyi téren látható, a terv az, hogy a továbbiakban a Víziváros patinás épületeire helyez el az önkormányzat ilyen Históriás táblákat. A Históriás táblarendszer célja, hogy az érdeklődők számára bepillantást adjon a házak történetébe, felidézve néhány izgalmas és érdekes történetet. A táblákon a magyar, angol és német nyelvű szöveg mellett archív képanyag is látható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.