Városlista
2023. március 24, péntek - Gábor, Karina

Hírek

2020. November 24. 19:07, kedd | Helyi
Forrás: (x)

Környezettudatos fűtési lehetőségek a 21. században

Környezettudatos fűtési lehetőségek a 21. században

Napjainkban sokan kikérjük magunknak a fejlődés tényét, azonban ez nem jelenti azt, hogy az élet minden területén alkalmazzuk.

Ha például a fűtési szokásainkat vizsgáljuk meg, akkor hamar rájövünk, hogy bizony a gázkazán már elavult, és sokkal gazdaságosabb lehetőségeink is vannak. Természetes egy régi épület fűtési rendszerét nem kell egyik napról a másikra teljesen kicserélnünk, de ha most építkezünk, akkor jó átgondolni pár lehetőséget.

Geotermikus fűtés

Ilyen lehet a geotermikus fűtés. Ehhez a földben tárolt hőenergiát fogjuk hasznosítani egy hőszivattyú segítségével. Igaz, hogy a levegőből is ki tudja nyerni a meleget, azonban amikor geotermikus megoldásról beszélünk, akkor mindig a talaj vagy a talajvíz hőjére kell gondolnunk.

Magas hatékonysága népszerűvé teszi, amit a COP érték bizonyít. Ez a szám azt mutatja meg, hogy 1kWH áram felhasználása mennyi hőenergiát állít elő. Miközben a hagyományos gázkazánoknál ez a szám 1, addig a geotermikus fűtésnél ez 2 és 5 között mozog.

Előnyök és hátrányok

Okkal nevezhetjük környezettudatos megoldásnak, ráadásul a földbe helyezett szivattyúk sem bocsátanak ki semmilyen káros anyagot, egyedül a bolygó hőjét hasznosítja. Ráadásul nem kell a fagyoktól sem tartani, mivel a föld felső rétege általában 7-18 fokos marad, hála a napsugárzásnak.

Természetes meg kell említeni ennek a módszernek a hátrányait is, mivel a kiépítési költsége lényegesen magas, csak hosszú évek múlva térül meg, emellett évenkénti költségekkel is kell számolnunk.

Fűtés klímával

Létezik egy másik lehetőség, ami az utóbbi években lett igazán felkapott, ez pedig a klímával való fűtés. A klíma árak beszereléssel együtt sem előzik meg a geotermikus módszert, így sokkal több ember tudja alkalmazni. A hagyományos berendezések bár tartalmaznak fűtés funkciót, mégsem lesznek alkalmasak a téli hónapok alatt. Akkor melyikre gondolunk?

Ma már választhatunk hőszivattyús légkondit, amit csak a működéshez használ áramot, az elérni kívánt hőmérsékletet a levegő cseppfolyósításával és gáz halmazállapotúvá történő alakításával éri el. Ezek a kémia folyamatok mindig nagy energiafelszabadulással járnak, így a COP érték 4 és 6 között mozog.

Klíma beszereléssel akár 10-15%-ot is megtakaríthatunk, ami csúnyán maga mögé utasítja a hagyományos gázkazánokat. Persze, itt is igaz, hogy egy régen kiépített rendszert már nem éri meg bolygatni, de ha lehetőségünk van a cserére, akkor ne habozzunk. Gondoljunk csak arra az előnyére, hogy nemcsak télen tudjuk a lakást melegen tartani, hanem nyáron ugyanúgy használhatjuk. Vannak olyan évek, amikor a kánikula elviselhetetlen, ilyenkor biztosan az egész család a mi lakásunkban fogja átvészelni a kánikulát.

Érdemes megjegyezni, hogy a fűtésre alkalmas klímát leginkább -15 fok felett gazdaságosak, ez alatt drasztikusan romlik a teljesítményük. Ilyenkor vált a 6-os COP érték 2-re. Persze, ez nem jelenti azt, hogy -15 alatt nem fogunk tudni fűteni többet. Szerencsére hazánkban ritkán esik ekkorát a hőmérők higanyszála, de ha biztosra akarunk menni, akkor vannak -25 fokban is gazdaságos modellek is.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 09. 09:49, csütörtök | Helyi

KUBÓ ÉVA KIÁLLÍTÁSA NYÍLT MEG A KAPCSOLATOK HÁZÁBAN

Kubó Éva képzőművész kiállítását nyitotta meg az Eurohíd Alapítvány 2023. március 4-én a Kapcsolatok Házában.

2023. Március 09. 09:42, csütörtök | Helyi

ÖRMÖHÍR A VÁRMÚZEUMBAN

Az Eurohíd Alapítvány 2023. március 1-jén nyitotta legújabb kiállítását az Esztergomi Vármúzeum nagytermében.

2023. Február 15. 09:55, szerda | Helyi

Nem világít többé az ikonikus felirat: lebontják Dorog legmagasabb épületét

Már nem világít többé a dorogi éjszakai panoráma elengedhetetlen eleme, az „RG” felirat, napokon belül pedig megkezdődik a város legmagasabb épületének bontása is.

2023. Február 15. 09:49, szerda | Helyi

HEGYVÁRI DÁVID KIÁLLÍTÁSA NYÍLT MEG A KAPCSOLATOK HÁZÁBAN

Az Eurohíd Alapítvány kiállításai során nagyon szeretünk a helyi művészek mellett, Esztergomban még kevésbé ismert alkotókat is bemutatni.