Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Január 11. 07:42, péntek | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

Kötelező járdatakarítás, óvatos vezetés - felhívás

Kötelező járdatakarítás, óvatos vezetés - felhívás

Ismételten fokozott figyelem szükséges a következő napokban a hideg miatt, a katasztrófavédelmi igazgatóság ezért felhívja a lakosság figyelmét, így a kötelező sikosságmentesítésre.

A téli havazás a városlakók számára nem jelent mindig felhőtlen boldogságot. A havas, latyakos, jégbordás, vagy ónos esőtől csúszós utak, járdák, burkolatok nemcsak az autósok, hanem a gyalogosok számára is lelassult közlekedést, parkolási gondokat, egyéb veszélyeket, olyan kellemetlenségeket jelentenek, amitől a lehető leggyorsabban szabadulnának.

Stolczenberger Klára, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta, míg az úttest burkolatának tisztításáról az út fenntartójának, a járda tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének, használójának kell gondoskodnia. Ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület letakarítása az ő feladata. A síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti. Ez azt jelenti, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani a síkosság-mentesítési munkák során a kerékpárutak, a gyalogutak, a gyalogjárdák és a várakozóhelyek mentén lévő növényzet (fasorok, cserjék) védelmére már nem lehet sót használni.

Az alternatív csúszásmentesítő anyagok viszonylag drágák, és nem valószínű, hogy a közeljövőben mindenki számára könnyen elérhetővé válnak, addig is marad a jól bevált fűrészpor, mulcs, homok, fahamu, faforgács vagy a gránitkőzúzalék.

Maradjon éber, lassítson le és tartsa uralma alatt a gépkocsit! Ez a biztonságos téli vezetés három fő eleme. A tél kihívást jelent az autósok számára.

• Vezessen az útviszonyoknak és a néha kiszámíthatatlan időjárásnak megfelelően.
• Folyamatosan összpontosítson a környezetére.
• Igazítsa a menetsebességét a fennálló körülményekhez és tartson biztonságos követési távolságot az ön előtt haladó jármű mögött.
• Kerülje az olyan helyzeteket, amikor előre látható, hogy csúszós úton hirtelen fékezni kell.
• Havon történő elinduláskor a megcsúszás elkerülése érdekében alapvetően fontos a fokozatos gyorsítás. Ha a kerekek megcsúsznak, váltson magasabb fokozatba, csökkentve a kerekekre ható erőt, így egyenletesen el tud indulni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.