Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Október 06. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Közeleg az élelmiszerár-robbanás

Közeleg az élelmiszerár-robbanás

Élelmiszerár-robbanásra lehet számítani tavasszal de egyes termékeknél már idén jelentős drágulás várható - írja a Magyar Hírlap. A kenyér és pékáruknál a jelenlegi alapanyagárak mellett 25-30 százalékos áremelésre van szükség, a tejnél és a sajtnál például 10-15 százalékra.

Septe József, a szervezet elnöke azt mondta, hogy egyes magánvállalkozások szeptember 1-jével már emeltek a termékek árán, mások október elején szeretnék az önköltség növekedését érvényesíteni az árakban. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ha az alapanyagárak tovább emelkednek, újabb áremelésekre kell számítani a következő időszakban.

A zöldség-gyümölcs esetében Már­tonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint nem kell nagyobb mértékű drágulásra számítani, néhány százalékos áremelkedést azonban minden bizonnyal tapasztalhatunk majd a boltokban. Kivételt képez ez alól a burgonya. Ezen alapvető élelmiszer esetében ugyanis rohamos drágulást vetít elő a Burgonya Termék Tanács prognózisa. Kecskés Gábor, a terméktanács elnöke elmondta: egy kiló burgonya fogyasztói ára ma nyolcvan forint körül alakul, karácsony előtt azonban elérheti vagy meghaladhatja a kétszáz forintot is, tavasszal pedig még ennél is magasabb árakra kell számítani. Szerinte a burgonya ára az eddigi legmagasabb, 2010-es árszint fölé emelkedhet, és az idén ezen az olcsó import sem segít majd.

Az állati eredetű termékek esetében is magasabb árszintre kell felkészülni. A nyerstej kilónkénti felvásárlási ára Lukács László, a Tej Termék Tanács ügyvezető igazgatója szerint növekvő tendenciát mutat. A következő fél évben becsléseik szerint 15-20 százalékkal emelkednek majd az árak, a feldolgozott termékek esetében – tej és sajtok – ennél alacsonyabb szintű, 10-15 százalékos árváltozás várható. A következő időszakban a húsáruk is tovább drágulnak majd.

A baromfi esetében az átvételi árak nemrég nyolc százalékkal nőttek, amit – a Baromfi Termék Tanács szerint – újabb két, legalább ilyen mértékű áremelésnek kellene követnie ahhoz, hogy a termelők a folyamatosan növekvő önköltséget fedezni tudják. A tojás fogyasztói árai már most is nagyon magasak, de a terméktanács szerint itt is indokolt lenne a további drágulás. A sertés és marhahús, valamint a húskészítmények piacán is válságos a helyzet.

Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke beszámolójából kiderült: ahhoz, hogy a magyar húsipar – a feldolgozók és a termelők – túlélje a mostani válságos helyzetet, legalább harmincszázalékos áremelésre lenne szükség. Ezt azonban a fogyasztókkal nem lehet megfizettetni, hiszen ha végrehajtanának egy ekkora áremelést, az a kereslet rohamos léptékű csökkenéséhez vezetne. Véleménye szerint ha a kormány nem csökkenti az alapvető élelmiszerek áfáját – ahogy azt több szakmai szervezet korábban javasolta – akkor a kereskedőknek kell engedniük az árrésükből. Ugyanakkor már a kiskereskedők tartalékai is kimerültek, egy nagyobb áremelést pedig képtelenek lennének lenyelni – tudta meg a lap Vámos Györgytől, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárától. Szerinte a valós fogyasztói árakban két számjegyű növekedésre nem kell számítani, az ugyanis már jelentős mértékben visszavetné a már így is drasztikusan visszaesett fogyasztást.

Közben az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének jelentése szerint a közeljövőben is maradnak a magas élelmiszerárak, és szélsőséges ingadozásokra is számítani lehet. Az élelmiszerár-index szeptemberben 216 pont volt, 3 ponttal magasabb, mint az előző hónapban. Az áremelkedést elsősorban a hús- és tejtermékek, valamint a szemes termények drágulása idézte elő. A FAO arra figyelmeztetett, hogy az árak már közelítenek a 2008-as élelmiszerválsághoz, illetve éhséglázadásokat kiváltó árszinthez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során