Városlista
2022. június 25, szombat - Vilmos

Hírek

2020. December 04. 13:55, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Középkori utat találtak Esztergomban

Középkori utat találtak Esztergomban

Egy középkori útra bukkantak régészek egy Esztergomban zajló ásatás során – közölte a Magyar Nemzeti Múzeum Balassa Bálint Múzeuma.

Az Esztergom belvárosában található Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium udvarán még idén tavasszal kezdődtek meg az ásatási munkálatok kb. 1500 négyzetméteren egy közelgő beruházás miatt. A közelmúltban régészek a város középkori, feltehetőleg XII-XIII. századi útját is megtalálták. Az eddig közel tizenöt négyzetméteren feltárt útszakasz valószínűleg a királyi székhelyt Óbudával összekötő négy út egyike lehetett.

A felszíntől számított több mint két méter mélyen fekvő, szabálytalan alakú kövekből kirakott út jó állapotban maradt meg annak ellenére is, hogy egy része megsüllyedt, illetve a későbbiekben több falat is ráépítettek.

Királyi székhelyként Esztergom nem csak az ország politikai, de kereskedelmi központja is volt, ehhez képest ekkora és ilyen jó állapotú középkori út még soha nem került elő a városban. Ezenkívül a most feltárt útszakasz nagy segítséget adhat a királyi város középkori település-szerkezetének kutatásában, megismerésében is.

Az MNM Balassa Bálint Múzeumának munkatársai a következő hetekben is folytatják az ásatást, amely már most különleges leletekkel gazdagította a múzeum gyűjteményét. Három zarándokjelvény mellett előkerült több Árpád-kori ezüstpénz, valamint egy állatalakos gyűrű is.

Fotók: MNM Balassa Bálint Múzeuma feliratot.

Címkék: út, középkori

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 13. 13:08, hétfő | Helyi

SZÜK NORBERT EMLÉKKIÁLLÍTÁS

2022. június 4-én nyílt meg Szük Nobert festőművész (1970-2021) emlékkiállítása a Kapcsolatok Házában.

2022. Június 07. 10:57, kedd | Helyi

Fokozott rendőri jelenlét Dömösön és Pilismaróton

A nyári időszakban rendőri ellenőrzésre kell számítani a térségben.

2022. Június 01. 17:35, szerda | Helyi

Öten is megsérültek a dorogi balesetben

Június elsején, szerdán délután egy menetrend szerinti autóbusz és két személygépkocsi ütközött össze Dorogon, a Hantken Miksa és a Rákóczi utca kereszteződésében.