Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Január 17. 12:39, csütörtök | Helyi
Forrás: KEMRFK

Közlekedési helyzetkép 12:40

Közlekedési helyzetkép 12:40

Intenzíven havazik Komárom-Esztergom megyében. Az utak mindenütt nehezen, de járhatók. A főutak hótól letaposottak, latyakosak, a mellékutak havasak, ezért megyeszerte csúszósak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint 2013. január 17-én kiterjedt havazás várható. Az északi, északkeleti szél délután megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik, és ott helyenként hófúvásokat okozhat.

A Komárom-Esztergom megyei Rendőr-főkapitányság felhívja mindenki figyelmét, hogy a kedvezőtlen időjárási- és útviszonyok miatt legyenek körültekintők. A csúszós, jeges utakon való biztonságos közlekedéshez téli gumikra van szükség. Intenzív hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, melynek feltételét és levételét érdemes még elindulás előtt kipróbálni, hogy a gyakorlatlanság ne okozzon problémát a hidegben. Amennyiben a „Hólánc használata kötelező” táblát a közútkezelő kihelyezi, az adott úton - a „Hólánc használata kötelező vége” tábláig - csak olyan járművek közlekedhetnek, amelyek legalább egy hajtott tengelyén a gumiabroncsok hólánccal vannak felszerelve. Amennyiben e korlátozó jelzőtáblát közúti határátkelőhelyen helyezték el, csak azok a járművek léphetnek be a Magyarország területére, amelyeken készenlétben van legalább egy hajtott tengely gumiabroncsainak felszereléséhez szükséges hólánc. Hóláncot csak havas, jeges úton szabad használni.

A gépjárműveket - főleg hosszabb autóút előtt - ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. A téli közlekedés kapcsán ezek mellett a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő. Az ablaktörlő gumikat is érdemes ellenőrizni, hiszen az elhasználódott gumi nem töröl, hanem maszatol. Az akkumulátor esetében figyelni kell a pólusok és vezetékek állapotára, ha pedig huzamosabb ideig nem használják az autót, érdemes az akkumulátort kiszerelni és melegebb helyen tárolni.

Aki hosszabb autóútra indul szüksége lehet takaróra, téli ruhadarabokra, lapátra (autó hóból való kiszabadítása esetén), rugalmas vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is. Ilyenkor érdemes tájékozódni az út - és időjárási viszonyokról. Előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor nem érdemes kockáztatni, és biztonságosabb, ha tömegközlekedési eszközzel indulnak útnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.