Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Szeptember 06. 08:04, csütörtök | Helyi
Forrás: lvp/fotó: szentadalbert.hu

Központban a szakrális művészetek

Központban a szakrális művészetek

Képzőművészeti kiállítás, a Szent Adalbert Központ bemutatása és egyházzenei koncert lesz a programja a szeptember 15-én kezdődő Ars Sacra 2012 elnevezésű esztergomi rendezvénysorozatnak a Szent Adalbert Központban.

Esztergom, mint a magyar vallási főváros, is állomása lesz az egye hetes, országos Ars Sacra 2012 Fesztiválnak. A rendezvénysorozat programjai a Szent Adalbert Központban és a Prímás Pincében zajlik majd szeptember 15-én 17 órától, amikor is a központban megnyílik László Dániel festő kiállítása.

2010-ben a művész megjárta a Mária Utat. A három éve épülő, még csak kevesek által ismert, a Kárpát-medencét átszelő, 1400 kilométer hosszú spirituális turistaút ihlette az alkotót festményeinek komponálására. László Dániel fontosnak tartja azokban a városokban bemutatni műveit, amelyeken áthalad a Mária Út, így Esztergomban is. A kiállítás aktualitását az is adja, hogy augusztus 15-én Esztergomban Erdő Péter bíboros ünnepélyes keretek között áldotta meg a Mária Út kelet-nyugati, Mariazellt Csíksomlyóval összekötő szakaszát. László Dániel kiállítását Szabó Tamás a Mária Út Közhasznú Egyesület elnöke és Istvánffy Miklós művészettörténész nyitja, valamint közreműködik a Gesualdo Énekegyüttes.

Szeptember 16-án a Gesualdo Kamarakórus lép fel 15 órakor a Keresztény Múzeum Gobelin-termében.

Szeptember 21-én, pénteken 19 órától a Szent Adalbert Központ megismerkedésére lesz lehetőség A jámborságnak és a tudománynak címmel, Kontsek Ildikó művészettörténész, az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója vezetésével. 20 órától a Prímás Pincében Vass Lajos Kamarakórus egyházzenei a reneszánsztól napjainkig című műsorán vehetnek részt az érdeklődők.

Mindezt követően szeptember 22-én a Keresztény Múzeumban egész napos programok, a Szent Adalbert Központban pedig 15 órától Roma Ifjúsági Találkozó lesz, utóbbin majd a „Mindszenty és a cigányok” pályázatra készített előadások színesítik a napot illetve 16 óra 30 perctől a Vályi István Díj átadása, melyet a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Cigánypasztorációs Bizottsága alapított, zárta a Szakrális Művészetek Hetek esztergomi programjait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT