Városlista
2024. június 28, péntek - Levente, Irén

Hírek

2024. Június 06. 09:23, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

KSH: áprilisban 3,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva

KSH: áprilisban 3,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva

2024. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 3,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,0 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,9 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom volumene a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

Áprilisban az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,4, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest a naptárhatástól megtisztítva.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 4,3 százalékos emelkedésén belül a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 7,7, a használtcikk-üzletekben 5,0, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 4,2, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 1,1 százalékkal nőtt az eladások volumene, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben lényegében nem változott, míg a bútor-, műszakicikk-üzletekben 1,8 százalékkal csökkent.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 7,9 százalékkal emelkedett.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 26 százalékkal nőttek.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1563 milliárd forintot ért el áprilisban.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Január-áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene naptárhatástól megtisztítva 2,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,4 százalékkal nőtt.

Címkék: kiskereskedelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 27. 14:44, csütörtök | Belföld

KSH: májusban 6284 gyermek született, és 9501 ember halt meg

Az előzetes adatok szerint 2024 májusában 6284 gyermek született, és 9501 ember halt meg; 2023 májusához képest a születések száma 11, a halálozásoké 6,2 százalékkal csökkent, míg a házasságkötéseké 1,2 százalékkal nőtt

2024. Június 27. 14:42, csütörtök | Belföld

Meteorológia: felhőszakadások alakulhatnak ki csütörtökön és pénteken

Felhőszakadások alakulhatnak ki csütörtökön a Dunától keletre, pénteken pedig Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben - figyelmeztet a HungaroMet Zrt.

2024. Június 27. 14:40, csütörtök | Belföld

Otthonfelújítási program - elérhető a kulcstermékek listája

Csütörtöktől már elérhető az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján az Otthonfelújítási program keretében támogatott építési termékek, valamint hő- és melegvíztermelő berendezések listája

2024. Június 27. 14:38, csütörtök | Belföld

Megérkezett az első menetrend szerinti légijárat a kínai Kantonból Budapestre

Megérkezett Budapestre az első menetrend szerinti légijárat a kínai Kantonból (Guangzhou) csütörtökön, a China Southern légitársaság hetente négyszer szállít majd utasokat a kínai nagyváros és a magyar főváros között.