Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2023. Március 09. 09:49, csütörtök | Helyi

KUBÓ ÉVA KIÁLLÍTÁSA NYÍLT MEG A KAPCSOLATOK HÁZÁBAN

KUBÓ ÉVA KIÁLLÍTÁSA NYÍLT MEG A KAPCSOLATOK HÁZÁBAN

Kubó Éva képzőművész kiállítását nyitotta meg az Eurohíd Alapítvány 2023. március 4-én a Kapcsolatok Házában.

Kubó Éva a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolát textil szakosként végezte el, majd a Magyar Iparművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, szintén textil szakon szerzett diplomát 1983-ban. Második diplomáját ugyanott kapta meg, de már tanár szakon, ami meghatározta további életútját is. Kezdetben tervezőként dolgozott textilgyárban, de a rendszerváltás ipari leépítése a tanári pálya felé sodorta, amit azóta sem bánt meg, hiszen pályafutása alatt sok ismerettel gazdagította diákjait és ő maga is új területeket ismert meg. Tanított nyomdaipari szakközépiskolában és a Modell Divatiskolában is, többféle tantárgyat. Ismereteit a textil- és nyomdaipar területén mélyítette el, amely jól látszik a kiállításon bemutatott alkotásokon is. A tipográfia, a betűk használata, a szitanyomás éppen annyira jellemző, mint a textilek felhasználása, különféle lenyomataik beépítése a művekbe.

Megítélés kérdése, hogy Kubó Éva munkáit festményeknek vagy iparművészeti tárgyaknak tekintjük. Nagyon hangsúlyos jellemzőjük a festészet, a színek harmonikus használata, ugyanakkor nem mehetünk el a technikai sokféleség mellett, amelyeket alkalmaz. Plasztikusan kialakított képein sokféle anyag és felhasználási mód figyelhető meg. Nagyon érdekes Leonardóhoz kapcsolható képe, amelyen kis textilháromszögeken Leonardo nyomatok láthatók, azokat felhajtva pedig egy festmény bontakozik ki, amelyet kézírásai kereteznek. A textilt megfigyelhetjük több munkán is, mint a térbeli kialakítás eszközét, de számos helyen textilmintázatok is láthatók a műveken. Nagyon szép részletekkel kidolgozott, precízen elkészített munkák ezek, melyek plasztikusságuk miatt, különféle megvilágításban teljesen más arcukat mutatják.

Ne gondoljuk azt, hogy ezek a képek nonfiguratív művek. Nagyon is felfedezhető bennük a táj, a növényzet, a víz, az ég és a nap fényei, a természet szeretete. Távolabbról szemlélve kirajzolódik a tájkép, halvány utalásokkal, visszafogott színekkel tárja elénk az alkotó, ránk bízva a szabad asszociációt. Gondolkodásra késztet, egyben megnyugtat a látvány. Ezért ajánlom figyelmükbe Kubó Éva képzőművész kiállítását, ha szeretnének elmélyülni, kilépni egy kicsit a mindennapok rohanásából.

A kiállítás megtekinthető: 2023. március 5-26., 11:00-16:00 (hétfői napok kivételével). A belépés ingyenes!

Mécses Éva Hilda művészettörténész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.