Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. Július 13. 05:00, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu/Duna Múzeum

Különleges hajómakett kiállítás nyílt Esztergomban

Különleges hajómakett kiállítás nyílt Esztergomban

A Duna Múzeum fennállása óta elkötelezett gyűjtője a különböző korokból származó, jellemzően magyar készítésű hajómaketteknek, melyek egy része Látványtárban eddig is megtekinthető volt.

Gőzhajók, kitűző hajók, vontatók, mederkotrók, sziklazúzó és markoló hajók, bőgőshajók, gabonaszállítók, haltartó bárkák, legendás balatoni vitorlások, sószállító hajók ugyanúgy megismerhetők a mostani, hiánypótló kiállításon, mint a XIX. század leghíresebb magyar személyszállító gőzhajóinak kicsinyített másai.

A makettek mellett sok olyan műtárgyat is megtekinthetnek az érdeklődők most, melyek szorosan kapcsolódnak a hajókhoz, hajózáshoz. A kiállított tárgyak között láthatók hajózási jelek, zászlók, működő morzeberendezés és a szakzsargonban csak „nyuszifülnek” nevezett, hivatalos néven géptelegráfként nyilvántartott eszköz, melyet a hajókon használtak, és a hajóhíd, valamint a gépház közötti kommunikációt biztosította.

A tervek szerint 2019 nyarán megnyíló új, XXI. századi kihívásoknak is megfelelő, állandó Duna Múzeumos kiállításban szintén hangsúlyos szerepet kapnak a különböző feladatokat ellátó hajók, a folyami hajózás, illetve a magyar hajózás története.

A most bemutatandó makettek egy részét a nagyközönség eddig nem láthatta, egy részét beépítették a múzeum felújított tereiben, más része pedig továbbra is Látványtárat gazdagítja. A rendhagyó kiállítás nyár végéig tekinthető meg, a Látványtárral együtt hétfőtől csütörtökig 8 és 16, pénteken 8 és 14 óra között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.