Városlista
2022. január 22, szombat - Vince

Hírek

2021. November 10. 19:51, szerda | Helyi
Forrás: MTI

A Dunában talált római díszpáncél lett a Hónap kincse

A Dunában talált római díszpáncél lett a Hónap kincse

A Dunában talált páncélt nemrég vásárolta meg a Magyar Nemzeti Múzeum.

Egy értékes régészeti lelettel, egy magángyűjtőtől 2,65 millió forintért megvásárolt teljes és ép római katonai lófejpáncéllal gyarapodott a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Tárának Római Gyűjteménye. Ebből az alkalomból ez a kivételes lelet lett a Nemzeti Múzeum Hónap kincse, melyet ma kiállításon mutattak be a szakmának és a nagyközönségnek.

A "Római díszpáncél a Dunából" című kamaratárlat sajtótájékoztatóján megjelentL. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Borhy László, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) rektora és Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára is.

A Duna komáromi szakaszából fél évszázada kiemelt páncélnak mindhárom eleme megőrződött. Ilyen ép állapotú vértet már több mint hetven éve nem találtak a Római Birodalom területén. A tárgyat bemutató kiállítás megnyitásával egyidőben aláírták a Magyar Nemzeti Múzeum és az ELTE közötti együttműködési megállapodás megújítását.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 21. 12:08, péntek | Helyi

Az esztergomi születésű Pónya Sára is indul Pekingben a februári téli olimpián

Alpesisíben Kékesi Márton és Tóth Zita, míg sífutásban Kónya Ádám és Pónya Sára indulhat a februári, pekingi téli olimpián.

2022. Január 21. 11:42, péntek | Helyi

Túlnyomásos oxigénkamrát építenek az esztergomi kórházban

Az ország első államilag finanszírozott, kórházon belül kialakított túlnyomásos oxigénkamrája az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban épül meg.

2022. Január 21. 09:45, péntek | Helyi

Lovas útvonal létesül Esztergom és Pomáz között

Pályázati forrásból épül lovas- és kerékpárút a határ menti térségben. Pomáz és Esztergom között lovastúra-útvonal kerül kijelölésre, míg Szlovákiában Karva és Párkány között 18 km hosszúságú kerékpárút épül.

2022. Január 20. 13:56, csütörtök | Helyi

Liquid - a SKURC csoport kiállítása a Duna Múzeumban

Január 21-én, pénteken 18.30-kor nyílik az a különleges tárlat, melyben a SKURC képzőművész csoport 8 tagja a víz létezésének és működésének sokfélesége alapján kreálta meg műtárgyait.