Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Szeptember 28. 07:24, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Különleges Szent Mihály-napi műsorfolyam vasárnap a közmédiában

Különleges Szent Mihály-napi műsorfolyam vasárnap a közmédiában

Különleges, játékos műsorokkal és érdekes vendégekkel találkozhatnak a nézők a közmédia vasárnapi Szent Mihály-napi tematikus műsorfolyamában,

amelynek esti adása a nap három főszereplője, Papadimitriu Athina színésznő, Hevesi Tamás zenész és Badár Sándor humorista nem mindennapi fellépésével zárul a Duna televízióban - mondta el Siklósi Beatrix, Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) nemzetiségi, külhoni és kiemelt projektek főszerkesztője az MTI-nek.
Emlékeztetett arra, hogy hagyományosan Szent Mihály napján hajtották vissza téli szállásaikra a Szent György napkor kiterelt állatokat, innen is ered, hogy Szent Mihály ünnepe a hazatérés, az otthonhoz való visszatérés napja. Ennek jegyében kérték fel a három népszerű személyiséget, hogy a stúdióból indulva térjenek vissza egy napra szülőföldjükre vagy kedvenc helyükre, út közben pedig a gyerekkorukat, a térségre jellemző hagyományokat felidéző játékokban vegyenek részt. Siklósi Beatrix hangsúlyozta: a játékok segítségével az adott régiókat is egy kicsit alaposabban be tudják mutatni a nézőknek.

A budapesti születésű Papadimitriu Athina kedvenc helyére, a Balaton partjára látogat el, ahol a szenvedélyes lovasnak számító színésznőt elviszik Kassai Lajos íjász egyik tanítványához, ott egyebek mellett célba kell majd lőnie. Sajkodon pedig a Balaton környéki bőrdíszműves technikákkal ismerkedik a meg a színésznő és a nézők is.

A Gyuláról származó Hevesi Tamás szülővárosában a solymászat alapjaival ismerkedhet meg, az Almásy-kastélyban pedig korhű ruhában etikett órán vesz részt, ahol elsajátítja az udvarlás szabályait.

A Szentesen felnőtt, több mint egy évtizedig vasutasként dolgozó Badár Sándornak vakteszten kell majd felismernie a szentesi paprikát, káposztát vagy naspolyát. Közben a helyi asszonyok elmesélik a hungarikumok jellemzőit és történetét. A próbát nehezíti, hogy közben bekötött szemmel kell szentesi fekete kerámiát készítenie. Emellett ellátogat a helyi vasúttörténeti parkba, ahol nyugalmazott vasutasok segítségével kell kiállnia a próbákat.

Siklósi Beatrix hozzátette, hogy Papadimitriu Athina, Hevesi Tamás és Badár Sándor vasárnap 21 órától a Duna televízió egyórás élő műsorában tőlük szokatlan szerepekben is bemutatkozik, emellett meglepetésvendégek is színesítik az adást.

A Szent Mihály-napi tematikus műsorfolyam a Duna televízió mellett a Duna Worldön, az M1 aktuális csatornán és a Kossuth Rádióban lesz követhető, számtalan élő bejelentkezéssel igyekszenek bemutatni az adás készítői, kinek, hol mit jelent a hazatérés, a szülőföldhöz való kötődés - jegyezte meg Siklósi Beatrix.

Közlése szerint a Tisza-tó mellől, Poroszlóról, Veszprémből, Komáromból és az osztrák határ melletti Szentpéterfáról is bejelentkeznek be a közmédia riporterei. A szentpéterfai programok bemutatásával a diaszpórában élő magyarság is szerepet kap a műsorban, a Vas megyei faluban ugyanis ilyenkor találkoznak az onnan külföldre elszármazottak - jegyezte meg a főszerkesztő.

Siklósi Beatrix hangsúlyozta, hogy a nézők is egyfajta szerkesztőivé váltak a vasárnapi műsorfolyamnak, hiszen korábbi, Hol vagy otthon? mottóval meghirdetett felhívásukra rengeteg hosszabb-rövidebb videó és fénykép érkezett be, amelyek készítői a számukra fontos, meghatározó helyekről vallottak; ezekből is adnak majd ízelítőt vasárnap. Emellett ismert emberek - például Ákos, Csézy, Bogányi Gergely, Őze Áron vagy Oberfrank Pál -, valamint a közmédia műsorvezetői is beszélnek a Szent Mihály-napi műsorban arról, honnan származnak és miért kötődnek szülőföldjükhöz.

A tematikus napon a közmédia több műsorvezetőjével találkozhatnak a nézők: napközben Dióssy Klári, Bényi Ildikó, Fábián Barna és Takács Bence vezeti az adásokat, az esti napzáró, összegző és egyben játékos műsorban pedig Kraszkó Zita és Kovács "Koko" István lesznek a házigazdák - emelte ki Siklósi Beatrix.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során