Városlista
2023. november 30, csütörtök - András, Andor

Hírek

2015. Szeptember 17. 08:01, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI - fotó: tata.hu

Kulturális örökség napjai - Bányák, római és újkori erődök bemutatása a megyében

Kulturális örökség napjai - Bányák, római és újkori erődök bemutatása a megyében

Őskori kőbányát, római légiótábort valamint szabadtéri bányászati múzeumot kereshetnek fel a Kulturális örökség napjainak alkalmából szervezett programok látogatói Komárom-Esztergom megyében.

A tatai várban A porhanyóbánya titkai címmel szombaton tíz órakor kezdődik előadássorozat, mely bemutatja Magyarország egyik leggazdagabb őskőkori lelőhelyét. Az elméleti alapozás után délután két órakor régészek vezetésével túra indul a lelőhelyre, a Kálvária-hegy keleti lejtőjére, ahol a későrézkor embere kovát bányászott kőszerszámaihoz.

A tatai Német Nemzetiségi Múzeumban pénteken délután három órakor mutatják be az intézménynek otthont adó Nepomucenus Malom épületének felújításáról forgatott kisfilmet. A barokk épületet Fellner Jakab tervei alapján 1758-ban emelték, a malmot egykor három alulcsapó vízikerék hajtotta.

A Tatabányai Múzeum szombaton tíz órától az egykori XV-ös akna területén kialakított ipari skanzenben tárlatvezetéseken mutatja be a megőrzött bányászati, technikai és ipari örökséget.

Vasárnap a múzeum Szent Borbála téri központjában nyílik Végh Éva dorogi festőművész kiállítása.

Komáromban a Klapka György Múzeum szervezésében a MOL-lakótelep római lelőhelyén tartanak nyílt napot, az ásatások eredményeit Borhy László akadémikus, az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének vezetője ismerteti.

A Monostori Erőd szombaton díjmentesen látogatható, az érkezőket monarchia korabeli egyenruhás tárlatvezetéssel és az erődhöz, a katonáskodáshoz kötődő ügyességi feladatokkal, vetélkedőkkel várják.

A Csillag Erőd bejáratánál 11 órakor a Komáromban elesett '48-as honvédtisztek emlékére emléktáblát avat a Komáromi Erődök Barátainak Egyesülete. Beszédet mond Bona Gábor, ezredes, hadtörténész.

Ezek érdekelhetnek még

2023. November 21. 09:05, kedd | Helyi

MÁR AZNAP LEBUKOTT

Egy férfi elveszítette a pénztárcáját, de még előtte, útközben találkozott a későbbi elkövetővel. Pár óra múlva minden kiderült, a dorogi rendőrök kihallgatták a tettest.

2023. Október 30. 11:27, hétfő | Helyi

Tűzoltás is szerepelt a dorogi Richter nyílt napi programjában

Több mint harmincan vettek részt a Richter Gedeon Nyrt. Dorogi Fióktelepének Környezetvédelmi és Iparbiztonsági nyílt napján október 17-én.

2023. Október 25. 11:48, szerda | Helyi

Kémiatanárok példaértékű munkáját ismerte el a Richter

Idén is átadták a Magyar Kémiaoktatásért díjakat.

2023. Október 24. 12:04, kedd | Helyi

Elektromos gokartokkal száguldozhatunk novembertől Esztergomban

Egyben bővítve is a város turisztikai programjainak kínálatát az autóversenyzés világát megjelenítve nyílik meg novemberben az elektromos gokartpálya Esztergomban. A hírt maga a működtető tette közzé a Facebookon.