Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Május 02. 10:47, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu - fotó:ppke

Kutatóházat létesít a Pázmány Esztergomban

Kutatóházat létesít a Pázmány Esztergomban

Elkezdődött a Pázmány Péter Katolikus Egyetem esztergomi telephelyén létrehozott Kutatóház fejlesztése illetve bővítése a Széchenyi2020 program keretében.

A fejlesztendő Kutatóház az Információs Technológiai és Bionikai Kar esztergomi kutatólaborjait fogja össze, ahol a kar oktatói és doktorandusz hallgatói a kutatási és fejlesztési tevékenység mellett az ipari partnerekkel együttműködésben innovációs, oktatási és tehetséggondozási tevékenységet folytatnak, valamint tudománynépszerűsítő rendezvényeket szerveznek.

A projekt eredménye egy olyan modernizált infrastruktúrával rendelkező - hangsúlyosan, de nem kizárólagosan - bionika profilú centrum, amely magas színvonalon képes kiszolgálni mindezt.

A projekt összköltsége 205,5 millió forint, amihez a szükséges forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja. A támogatás százszázalékos intenzitású.

A projekt célja egy olyan Kutatóház bővítése, amely komplex célokat szolgál, egyaránt kapcsolódik a kar oktatási és kutatási tevékenységéhez, és ezáltal segíti a tehetséggondozást, a tudománynépszerűsítést, valamint új kapcsolódási pontok létrejöttét innovációs folyamatokhoz, partnerekhez.

A bővítés révén a kutatóház alkalmas lesz arra, hogy a mesterképzésekben, elsősorban, de nem kizárólag az Orvosi biotechnológia MSc képzésben részt vevő hallgatók számára kihelyezett reguláris laboratóriumi gyakorlatokat tartson az intézmény például a kötelező Kémiai biológia című tantárgy keretében, de tervezi a Mérnökinformatikus MSc és Info-bionika MSc képzésben részt vevő hallgatók hasonló formában történő bevonását is, választható tantárgyak keretében.

Kutatási oldalról a legfontosabb szempont a pályázat segítségével olyan új kutatási kapacitások kiépítése, amelyek érdemben járulnak hozzá a meglévő kutatási irányokhoz kapcsolódó területek fejlesztéséhez.

A tehetséggondozás területén a kibővített kutatóház új perspektívákat nyit meg a legkiválóbb hallgatók előtt is, akik tudományos diákköri munka keretében már akár az alapképzés során bekapcsolódhatnak az ott folyó kutatásokba.

A korszerűsített, kibővített kutatóháunak köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy tudománynépszerűsítő rendezvényekbe hatékonyabban bekapcsolódjon az intézmény, például a kar hagyományosan népszerű Kutatók éjszakája sorozat számára új helyszínt tudni kínálni.

A telephely bővítése új távlatokat nyit majd az innováció és a kapcsolódó együttműködések területén is.

A horizontális céloknak megfelelően a projektben a Kutatóháznak otthont adó esztergomi épületben teljes WiFi elérést épül ki, valamint a női oktató és kutatói utánpótlás növelés elősegítése érdekében gyerekbarát megoldásokat (gyereksarok, pelenkázó) valósítanak meg az épület több pontján.

További információk: http://itk.ppke.hu/kutatas/elnyert-palyazatok/efop

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.