Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2022. Április 29. 11:37, péntek | Helyi
Forrás: esztergom.hu

Lakossági fórumot tartanak az esztergomi gáttal kapcsolatban

Lakossági fórumot tartanak az esztergomi gáttal kapcsolatban

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, tisztelettel meghívják Önt az „Esztergom árvízvédelmének fejlesztése I. ütem, tervezési szakaszának keretében szervezett lakossági fórumra.

Az „Esztergom árvízvédelmének fejlesztése I. ütem" (KEHOP-1.4.0-15-2016-00015) tárgyú európai uniós projekt tervezési szakaszának keretében szervezett lakossági fórum célja, hogy a beruházásban közvetlenül érintett lakosság számára bemutassuk a projekt jelentőségét és műszaki tartalmát.

Időpont: 2022. május 2. (hétfő) 16.30
Helyszín: Polgármesteri Hivatal, 2500 Esztergom, Széchenyi tér 1.


Kérjük, részvételi szándékát jelezni szíveskedjen a rendezveny@hrdinvest.hu e-mail címre.

PROGRAM:


16:15 - 16:30 ÉRKEZÉS ÉS REGISZTRÁCIÓ
16:30 - 16:35 KÖSZÖNTŐ:
HERNÁDI ÁDÁM POLGÁRMESTER, ESZTERGOM
16:35 - 16:45 RÖVID MŰSZAKI ISMERTETŐ:
KOVÁCS SZILVIA PROJEKTIRÁNYÍTÓ, VEZETŐ TERVEZŐ,
VIZITERV ENVIRON KFT.
16:45 - 16:50 ÖSSZEFOGLALÓ:
NÉMETH JÓZSEF IGAZGATÓ, ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG
16:50-17:30 KÉRDÉSEK-VÁLASZOK

"Esztergom árvízvédelmének fejlesztése I. ütem

A projekt bemutatása:
A Projekt a Duna jobb parti 01.14 Tát-Esztergomi árvízvédelmi öblözetben található 01.01 Tát-Esztergomi árvízvédelmi szakasz Esztergom Város árvízvédelmét ellátó védműrendszerének (Esztergomi gátőrjárás) újragondolását és a meghatározott irányok mentén történő fejlesztését tűzi ki célul.

Esztergom árvízvédelmének biztosítása új nyomvonalon képzelhető el az alábbi indokok miatt:

- Esztergomot védő elsőrendű árvízvédelmi védvonal nem felel meg a jogszabályban meghatározott előírásoknak, így az árvízvédelmi biztonság nem megfelelő, árvízvédelmi lokalizációra nincs lehetőség.
- A meglévő védvonal jelenlegi nyomvonalán fejlesztési lehetőségei korlátozottak a sűrű városi beépítés miatt. A fejlesztés emiatt itt nehézségekbe ütközik, több problémát is felvet.
- A nyílt ártér, hullámtér egyes részeit a város fejlődése során beépítették, mely településrészek védettsége jelenleg nem biztosított. -
A jelenlegi hullámtéri területek egy része (pl. Prímás-sziget) kulturális-gazdasági, turisztikai potenciálja miatt jelentős fejlesztési célterületként szolgál, amelyek bevédése indokolt. --Az árvízek által fenyegetett főúthálózat mentesítése is kívánatos


Fent felsorolt indokok alapján az öblözet árvízvédelmének stratégiai átgondolása, az árvízektől védendő területek, létesítmények körének felülvizsgálata és ennek megfelelően új árvízvédelmi töltésrendszer kialakítása a projekt céltevékenysége.

A fejlesztés célja

A cél tehát az árvízvédelem legjobb gyakorlati ajánlásait szem előtt tartva az árvízi biztonság növelése, az árvízi kockázatok csökkentése, kiegészítve a járulékos gazdasági előnyök kiaknázásával.

A tervezett fejlesztés célul tűzi ki a védvonal jogszabályban meghatározott magassági és egyéb biztonsági szintek elérését, továbbá a keresztezések jogszabályban meghatározott módon és biztonsággal történő kialakítását, valamint a fejlesztés összehangolását más célkitűzésekkel, így az ÁKK, NMT-n kívül az ökológiai, VGT-s célokkal is.

A Prímás-sziget bevédését is tartalmazó projekt célkitűzés érdekében szabályozó műtárgyakat kell létesíteni a prímás szigeti mellékágon, amely által a Duna Gönyű-Szob közötti víztestre megfogalmazott „Vízpótlás ökológiai céllal, beleértve a vízkivételek speciális szabályozása, vízkormányzás és vízpótlás megoldása a természetvédelmi igények kielégítésére” intézkedés végrehajtására is lehetőség nyílik.

A projekt megvalósítása a magyar-szlovák Határvízi Bizottság Duna Albizottság által megfogalmazott célkitűzéseihez is kapcsolódik.

Összességében megállapítható, hogy a projekt megvalósításával komplex módon kezelhetők a különböző stratégiákban, tervekben meghatározott célkitűzések és előirányzott intézkedések összehangolt megvalósítására nyílik lehetőség."

(Forrás:http://www.eduvizig.hu/content/esztergom)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.