Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2024. Február 15. 16:41, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Laptop helyett tablet? Segítünk a választásban!

Laptop helyett tablet? Segítünk a választásban!

A laptopok és táblagépek közötti határok egyre inkább elmosódni látszanak.

Míg régen szinte egyértelmű volt, hogy milyen esetben melyik számítástechnikai eszközt érdemes megvásárolni, addig mostanra a választás sokkal több fejtörést okozhat. A következő bekezdésekben segítünk a mérlegelésben, miközben arra is kitérünk, minek köszönhetik egyre nagyobb népszerűségüket a tabletek.

A táblagépek áttörő fejlődésen mentek keresztül

A táblagépek a megjelenésük pillanatában nem arattak osztatlan sikert, hiszen funkcióik szerint aligha voltak többre képesek, mint az okostelefonok. Legnagyobb erényük kimerült a nagyobb kijelzőméretben – ezáltal pedig a még könnyebben kezelhető felületben –, de a szórakoztatáson túl komolyabb szoftverek futtatására egészen sokáig alkalmatlanok voltak. A hab a tortán, hogy mindehhez képest túlárazottnak számítottak, így kevesen látták bennük a potenciált.

Az elmúlt években a gyártók jelentős fejlesztései nyomán a prémium minőségű tableteken akár már PC-mód is aktiválható. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a megszokott mobilos felületet le lehet váltani a számítógépeken megismert operációs rendszerek egyikére, így a nagyobb kapacitást igénylő tevékenységekhez sincs feltétlenül szükség laptopra.

Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy az összes esetben a táblagépek győzedelmeskednek. Az viszont biztos, hogy nem csak saját igényeink alapján, de általánosságban is új szempontok szerint célszerű felmérni, melyik készülék alkalmasabb a hétköznapok menedzseléséhez – legyen szó tanulásról, munkáról vagy egyéb felhasználási módról.

Intuitív felhasználás vagy produktivitás? Így mérlegelj!

Ahogyan említettük, a tabletek előnyei sokáig kimerültek abban, hogy a telefonoknál nagyobb a képernyőméretük, a laptopoknál pedig egyszerűbben hordozhatóak. Bár ezek a tulajdonságaik továbbra is megvannak, de amióta a piac tele van rengeteg kicsi, hordozható számítógéppel (és legalább ugyanennyi nagy méretű tablettel), igazán már egyik sem minősül döntőnek.

Amit viszont minden esetben számításba kell venni, hogy nem csak a tableteket, de a laptopokat is állandóan optimalizálják a felhasználói igények tükrében. Ennélfogva általában erősebb processzorral rendelkeznek, miközben egyre kompaktabbak, tehát szépen lassan áthidalják a táblagépek hordozhatósága és az asztali számítógépek feldolgozási teljesítménye közötti szakadékot. A komplex folyamatok elvégzéséhez jó eséllyel továbbra is a laptop minősül jobb választásnak …de pontosan meddig?
Valószínűleg a profi videóvágónak vagy 3D-látványtervezőnek sosem lesz elég a “tabletminőség”, de az adminisztratív munkát végzőknek, menedzsereknek vagy épp tetoválóművészeknek a legjobb alternatíva lehet. Egyrészt ma már temérdek munkavégzéshez szükséges alkalmazás megjelent táblagépre letölthető verzióban, másrészt az egyes típusokhoz az érintőceruzától a Bluetooth-billentyűzetig és a HDMI-kimenetig kismillió segédeszköz csatlakoztatható.

Ennek ellenére még így is sokan a laptopok beépített billentyűzetére és komplexitására esküsznek. A valódi kérdés inkább az, hogy az intuitív felhasználási élményhez vagy a folyamatos produktivitás fenntartásához van szükségünk megbízható eszközre? Ezt a kérdést mindendenkinek magának tanácsos megválaszolni.

Az akkumulátor üzemideje is fontos választási szempont

Egy számítástechnikai készülék kiválasztásakor legtöbbünknek fontos paraméter az aksi üzemideje. Ilyen szempontból viszont nem kérdés, hogy a laptop kiszorul a versenyből, ugyanis a tablet óriási akkumulátora és alacsony energiaigényű hardver-komponensei révén akár 10 órán keresztül tartó, töltés nélküli működést képes biztosítani. Ez az érték a laptopoknál a legjobb esetben is legfeljebb 4-6 óra.

A végső döntés mindig egyéni preferencia kérdése

Összegezve elmondhatjuk, hogy a laptopok és tabletek közötti választás manapság már nem ugyanazon tényezők alapján történik, mint akár öt évvel ezelőtt. A legnagyobb különbség, hogy a prémium minőségű táblagépek könnyen versenyre kelhetnek a hordozható számítógépekkel, de a mérlegelés szempontjából még ez sem feltétlenül jelent sokat. A döntés végeredményben mindig egyéni preferencia kérdése, amit elsősorban életvitelünk és foglalkozásunk befolyásol.

Címkék: laptop, tablet, yettel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 12:58, hétfő | PR

Mitől van lumbágóm?

Aki kelt már ki az ágyból derékfájdalommal, az tudja, nagyon nehéz végig csinálni egyetlen napot is egy ilyen kellemetlenséggel. Hosszútávon pedig már komolyan megtudja keseríteni az ember életét az állandósuló fájdalom.

2024. Május 20. 12:56, hétfő | PR

Online marketing szolgáltatások összehasonlítása - Egy ügynökség útmutatója

A mai, internettől átszőtt világban egy felelős vállalkozásvezető egyszerűen nem teheti meg, hogy figyelmen kívül hagyja a világháló adta marketinglehetőségeket.

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén

2024. Május 03. 10:23, péntek | PR

Mik lehetnek a migrén piercing hatásai?