Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2011. December 13. 13:46, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Álarcos fegyveresek gyűrűjében a túszok

Álarcos fegyveresek gyűrűjében a túszok

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet afrikai szárnya kedden közzétette annak az öt európainak a fényképét, akiket a múlt hónapban rabolt el Maliban.

Az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQIM) nevű terrorszervezet egy iszlamista honlapon tett közzé két fényképet, amelyeken a túszok láthatók, álarcos fegyveresekkel körülvéve. Az egyik fotón a két francia túsz látható, feltehetően hátrakötözött kézzel, a másikon pedig a többiek vannak, ők nincsenek megkötözve. A képekből ítélve mindnyájuk egészségi állapota jó.

Az AQIM közlése szerint emberei november 24-én raboltak el két francia állampolgárt – akik a szervezet szerint kémek –, majd egy napra rá további három embert európai országokból. A szervezet nem árulta el, hogy az utóbbiak mely országokból valók.

Az AQIM közleményében támadja a mali hatóságokat, amiért Franciaországgal szövetkeznek az iszlamisták ellen. Malira nemzetközi nyomás nehezedik, hogy fokozza harcát az al-Kaida ellen, amely szép hasznot húz a nyugati országokból származó állampolgárok elrablásából, illetve az értük fizetett váltságdíjból. A mali biztonsági erők hétfőn közölték, hogy őrizetbe vettek négy embert, akik gyaníthatóan elrabolták a két francia állampolgárt.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 08. 14:40, péntek | Külföld

Donald Tusk: az új lengyel kormány csatlakozik az Európai Ügyészséghez

Lengyelország az Európai Ügyészséghez csatlakozik az új parlamenti többségi koalíció által alakítandó kormány egyik első lépéseként - jelentette be pénteki varsói sajtóértekezletén Donald Tusk koalíciós kormányfőjelölt.

2023. December 08. 14:39, péntek | Külföld

Szijjártó Péter átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét

Átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Kampalában.

2023. December 06. 08:03, szerda | Külföld

Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint a folyamatos amerikai támogatás nélkül elveszíthetik a háborút

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán elnöki hivatal vezetője kedden Washingtonban.

2023. December 05. 07:15, kedd | Külföld

Putyin a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat - jelentette ki Jurij Usakov, az államfő külpolitikai tanácsadója a Life.ru hírportálnak és a Shot Telegram-hírcsatornának.