Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 27. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lecseréli a fél kormányt a török miniszterelnök

Lecseréli a fél kormányt a török miniszterelnök

Nagyarányú kormányátalakítást hajtott végre Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szerdán, azt követően, hogy három fontos minisztere lemondott egy kiterjedt megvesztegetési botrány miatt, amelyben vizsgálat indult fiaik és más, a kormányfőhöz közel álló személyek ellen.

A már lemondott gazdasági, belügy-, valamint környezetvédelmi és várostervezési miniszter mellett a kormányfő menesztette az Európai Uniós ügyek miniszterét, Egemen Bagist - akinek neve szintén felmerült a korrupciós botrányban -, és három olyan tárcavezetőt, akik indulnak a márciusban esedékes polgármester-választásokon. Törökország legnagyobb városaiban az este ezrek tüntettek Erdogan lemondását követelve.

A múlt hét végén huszonnégy ember ellen emeltek vádat és helyezték előzetes letartóztatásba őket egy vesztegetési ügyben folytatott nyomozás keretében, köztük volt a gazdasági és a belügyminiszter fia is. A miniszterelnökre is árnyékot vető korrupciós botrány középpontjában egy nagy állami bank, a Halk Bankasi áll, amelynek vezérigazgatója ellen korrupció, csalás, sikkasztás és illegális aranykereskedelem miatt emeltek vádat.

Ez az első eset, hogy ilyen méretű botrány érinti Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök közvetlen környezetét. Erdogan 2002 óta irányítja az országot egy iszlamista-konzervatív kormány élén, s a korrupcióellenes küzdelem hősének kiáltotta ki magát és pártját.

A rendőrség gazdasági bűnözés elleni igazgatóság által levezényelt nagyszabású korrupcióellenes művelet az ország vezetői számára is váratlan volt. A hatalom, amelyet súlyosan érint e botrány négy hónappal a helyhatósági választások előtt, válaszcsapásként tisztogatási kampányt indított a rendőrség soraiban. A kedd óta elbocsátott mintegy ötven tisztnek 'hatalommal való visszaélést' vetette szemére a kormányfő, arra hivatkozva, hogy nem tájékoztatták a politikai hatóságokat az ellenük folyó vizsgálatról.

Politikai elemzők egyetértenek abban, hogy az őrizetbe vételek mögött a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és Fethullah Gülen hitszónok befolyásos vallási mozgalma közötti rejtett harc áll. Mindkét tömörülés iszlamista, de éveken át tartó szoros szövetségük az utóbbi időben felbomlani látszik, ami az egymással szembeni ellenséges lépésekben nyilvánul meg. A török rendőrség és igazságszolgáltatás magas rangú tagjai között Gülen számos hívét megtalálni. A 2002 óta hatalmon lévő Erdogan sok szavazatot köszönhetett a tekintélyes hitszónoknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).