Városlista
2021. április 12, hétfő - Gyula

Hírek

2021. Április 07. 07:30, szerda | Belföld
Forrás: Index

Legalább kétszer annyi gyerek van kórházban, mint a járvány korábbi szakaszaiban

Legalább kétszer annyi gyerek van kórházban, mint a járvány korábbi szakaszaiban

A harmadik hullámban a vírus gyorsabban terjed, sokkal több gyerek és fiatal fertőződik meg és közülük sokkal többen szorulnak kórházi kezelésre is, sőt a koraszülött osztályokon is ápolnak covidos babákat.

Kétszer-háromszor annyi gyerek van kórházban, mind a járvány korábbi szakaszaiban – mondta az ATV Híradójának Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

Azt látjuk országszerte, hogy a harmadik hullámban a vírusnak alapvetően az a sajátsága, hogy gyorsabban terjed, sokkal több a gyerek, az olyan is, aki kórházi kezelést igényel – mondta a főigazgató.

Mint mondta, immár nem lehet banálisnak tekinteni a járványt a gyerekkorban sem, bármennyire is ritka a gyerekeknél a felnőtteknél tapasztalható súlyos megbetegedés.

Előfordult olyan eset, hogy nem invazív lélegeztetést kellett alkalmazni, leginkább elhízott gyerekeknél, kamaszoknál, hiszen náluk is rizikófaktor a magasabb súly. Illetve gyerekeknél előfordulhat egy másik súlyos kór is: a sokszervi gyulladásos betegség, ami egy hónappal az akut fertőzés után jelentkezik.

Ezek a gyerekek is nem ritkán intenzív osztályos kezelést igényelnek, és egy-egy esetben gépi lélegeztetést is átmenetileg, de szerencsére őket még néhány nap küzdelem után mind sikerült megmentenünk.

Velkey elmondta, hogy a gyerekeknél változó a tünettan, de aggodalomra adhat okot a heveny vírusfertőzés, láz, ízlelés elvesztése, légzési nehézségek társulhatnak ehhez, plusz ezek szövődményei, a már említett immunreakció, mint a sokszervi gyulladásásos betegség, a magas láz, a nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás, a bőrkiütés, a nyálkahártya- vagy kötőhártya gyulladás, valamint a keringési, vagy a légzési elégtelenség.

Gyerekek esetében a hosszú Covid-betegség is jelentkezhet, amely akár hetekig, hónapokig eltarthat.

A várandós édesanyák betegsége is előfordul, ez nem ritkán koraszüléshez vezet, sőt, olyan eset is van, amikor az újszülött is koronavírus fertőzött lesz. Elmondta: A koraszülött osztályok is kezelnek covidos babákat, az esetek legtöbbjében gyógyulnak, de komoly erőpróbát jelent mindenki számára.

A gyerekek oltásáról pedig azt mondta: néhány hónap múlva már ott tarthatunk, hogy a gyerekeket is oltani lehessen.

Fotó: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 12. 15:07, hétfő | Belföld

Illegális cigarettagyárat számoltak fel Budapesten

Több mint 25 millió forint forint kárt okozó illegális budapesti cigarettagyárat számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2021. Április 12. 12:32, hétfő | Belföld

Merkely: bármelyik vakcinát adják, el kell fogadni!

A koronavírus-járványt kizárólag oltással lehet legyőzni, ezért bármelyik vakcinát is kínálják fel, azt az embereknek el kell fogadniuk

2021. Április 12. 10:58, hétfő | Belföld

A Felvidékről kitelepítettekre emlékeznek a parlamentben

A Felvidékről kitelepítettekre történő emlékezéssel kezdődik az Országgyűlés hétfői ülésnapja.

2021. Április 12. 09:15, hétfő | Belföld

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

Fekete István a legolvasottabb magyar írók egyike, számos műve közül a Tüskevárt és a Vukot szinte mindenki olvasta. A 120 évvel ezelőtt született író munkássága azonban jóval gazdagabb e két kötetnél.