Városlista
2024. február 28, szerda - Elemér

Hírek

2022. Április 30. 18:02, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Leghamarabb öt év múlva kezdődhet el a fekete-tengeri Neptun Deep gázmező kitermelése

Leghamarabb öt év múlva kezdődhet el a fekete-tengeri Neptun Deep gázmező kitermelése

Leghamarabb öt év múlva kezdődhet el a fekete-tengeri Neptun Deep gázmező kitermelése, ahonnan évente 10 milliárd köbméter gáz kitermelését tervezik - jelentette ki pénteken Alfred Stern, az OMV vezérigazgatója.

Az APA hírügynökség által idézett Stern elmondta, hogy a fekete-tengeri gázmezőnek központi szerepe van az osztrák olajvállalat stratégiájában. Rámutatott, hogy miután a román parlament elfogadja a tengeri gázmezők kitermelését szabályozó, úgynevezett offshore törvény módosítását és hatályba lép, attól számítva 9-12 hónap múlva hozza meg az osztrák vállalat a kitermelés elkezdéséről szóló végleges döntést, és ezt követően négy év múlva kezdődhet el a kitermelés.

Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója az Agerpres román hírügynökségnek pénteken elmondta, hogy amennyiben a román parlament június végéig elfogadja a befektetők számára is elfogadható formában az "offshore" törvényt, akkor 2023 első felében születhet döntés a kitermelés elkezdéséről.

Verchere kifejtette: fontos, hogy a módosító indítvány végső változata stabilitást, szabad piacot és versenyképes adó- és szabályozási környezetet teremtsen a beruházók számára, hogy lehetővé tegye a fekete-tengeri földgáztartalékok felszínre hozását.

A román kormánykoalíció április 15-én terjesztette be a parlamentben a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvénymódosító indítványt, amelyet sürgősségi eljárásban fognak megvitatni. A beruházók ennek a jogszabálynak az elfogadásától tették függővé a kitermelés elkezdését. A módosító indítványtól kedvezőbb értékesítési, adóügyi és egyéb szabályozási feltételeket remélnek.

Az OMV a földgázmező 50 százalékát birtokolja, a másik fele várhatóan a román állami Romgaz vállalaté lesz, amely - Virgil Popescu román energiaügyi miniszter pénteki nyilatkozata szerint - várhatóan jövő héten írja alá az amerikai ExxonMobillal az 50 százalékos részesedésének megvásárlásáról szóló megállapodást. A felek tavaly októberben állapodtak meg, hogy a román vállalat 1,06 milliárd dollárért megveszi az Exxon 50 százalékos részesedését a Neptun Deep földgázmezőben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 28. 09:15, szerda | Külföld

Brit vezérkari főnök: a Nyugat nem áll a háború küszöbén Oroszországgal

Az elmúlt hetek rémületkeltő nyilatkozataival és szenzációhajhász szalagcímeivel ellentétben a Nyugat nem áll a háború küszöbén Oroszországgal - hangsúlyozta keddi beszédében a brit fegyveres erők vezérkari főnöke.

2024. Február 26. 06:00, hétfő | Külföld

Navalnij - Az ukrán hírszerzés szerint természetes halált halt az orosz ellenzéki politikus

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista és politikus természetes halállal halt meg, az ukrán hírszerzés információi szerint trombózis miatt vesztette életét - közölte Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

2024. Február 25. 08:41, vasárnap | Külföld

Román miniszterelnök: Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája

Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája - jelentette ki Marcel Ciolacu román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Kovásznán, pártja megyei szervezetének tisztújító gyűlésén.