Városlista
2022. május 25, szerda - Orbán

Hírek

2022. Május 14. 19:41, szombat | Helyi
Forrás: Kemma.hu /24.hu

Légkondi-erdő a társasházakon : Esztergomban megszűnhet?

Légkondi-erdő a társasházakon : Esztergomban megszűnhet?

Az esztergomi házak homlokzatára, külső falára kihelyezett légkondicionáló berendezésekről adott ki szabályzatot a napokban az esztergomi a városvezetés.

Mint az esztergom.hu-n ott olvasható: „Az előírások célja, hogy házaink és utcáink a légkondicionálók üzembe helyezését követően is szépek és biztonságosak maradjanak. Kerüljük el az egyes országokban már kialakult túlzsúfolt, kaotikus utcaképet.”

A héten máris nyári melegre váltott az időjárás, a korábbi évek egyre nagyobb hőmérsékleti rekordokat döntögető kánikuláira gondolva bizonyára sokan fognak bele idén is a légkondicionáló beépítésébe. Ugyanakkor az ingatlanok közterülettel határos falaira kitett berendezések ronthatják a város vagy utcarész esztétikáját. Erről az említett tájékoztató így fogalmaz: „ a homlokzaton klimatizáló berendezést elhelyezni az épület külső megjelenésével összhangban, takartan, illetve építészeti eszközökkel megoldva lehet.”

A szövegben külön felsorolják, hogy melyek esetekben alkalmazható a fenti verdikt. Így akkor, hogy ha „az épület állékonyságát nem veszélyezteti, a homlokzatot nem károsítja, vagy ha az épített környezet értékeinek védelmére vonatkozó (településkép, építészeti érték vagy műemlékvédelmi, továbbá táj- és természetvédelmi) érdeket nem sért. Ugyancsak él a szabályzat arra az esetre, ha „a kivezetés a környezetet bűz-, mérgező, zaj-, rezgés- vagy más káros hatással nem szennyezi, az építmény rendeltetés szerinti használatát nem zavarja, ártalmas mértékű páralecsapódást nem okoz.”

Az előírás szerint társasházak esetében lehetőleg a lapostetőn vagy a teraszon, a közterületről takart módon legyen elhelyezve a kültéri egység. Amennyiben ezekre nincsen lehetőség, az ablak mellett vagy alatt, szintenként ugyanazon a helyen, a homlokzaton egy vonalba kerüljenek a berendezések. Családi házaknál is javasolt a takart kialakítás.

A szabályozásról szóló tájékoztatás idején a műemléki és modernebb épületekkel teli belvárosi területeken egyelőre csak néhány kirívó, a fenti leírásnak nem megfelelő légkondicionálót lehet látni. Ez alapján elmondható, hogy Esztergomban az ingatlantulajdonosok részéről is viszonylag nagyobb a fegyelem és a figyelem a város építészeti esztétikáját illetően.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 25. 10:14, szerda | Helyi

Az év legnagyobb ismert aszteroidája száguld el a Föld mellett pénteken

A potenciálisan veszélyes kategóriába tartozik, de becsapódástól nem kell tartanunk.

2022. Május 25. 09:57, szerda | Helyi

Megcsípett egy darázs, mit tegyek? Ezeket használja!

Darázs- és méhcsípés kezelése házilag is megoldható. Hogyan lehet enyhíteni a tüneteket, viszketést duzzanatot? Sokszor felesleges készítményeket javasolnak. Tények és tévhitek.

2022. Május 25. 09:48, szerda | Helyi

2023 év elejére készülhet el Esztergom új piaca

A TOP-1.1.3-16-K01-2017-00001 azonosító számú „Esztergom, városi piac kialakítása” című projekthez kapcsolódóan az épülő városi piac sajtónyilvános helyszíni bejárását tartották meg május 24-én, kedden.

2022. Május 24. 15:06, kedd | Helyi

Magyar Kémiaoktatásért Díj 2022

Általános iskolai, középiskolai, valamint középfokú szakképzésben résztvevő kémiatanárok részére ír ki pályázatot a Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémiaoktatásért kuratóriuma.